Bolsonaro-ügy: Brazília visszahívta budapesti nagykövetét

Orbán Viktor és Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök üdvözli egymást Buenos Airesben 2023 decemberében az argentin elnök, Javier Milei beiktatásán

Visszahívták Brazília budapesti nagykövetét – írta meg a Népszava. A hét elején a The New York Times közölt videófelvételeket arról, hogy a volt brazil elnök két éjszakát a brazíliavárosi magyar nagykövetségen töltött. A cikk megjelenését követően Brazília külügyminisztériuma bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázza el, miért töltött múlt hónapban két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén a dél-amerikai ország egykori elnöke, Jair Bolsonaro azután, hogy a brazil hatóságok bevonták az útlevelét.

A The Guardian korábbi cikke alapján megírtuk, hogy Brazília külügyminisztériuma bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázza el, miért töltött múlt hónapban két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén a dél-amerikai ország egykori elnöke, Jair Bolsonaro. A volt elnök útlevelét idén februárban bevonták a brazil hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: The Guardian: Bekérették Bolsonaro miatt a brazíliai magyar nagykövetet

A Népszava szerint azóta visszahívták Brazília budapesti nagykövetét. A lap által idézett CNN Brasil azt állította, hogy az Orbán Viktorral szívélyes viszonyban lévő Bolsonaro menedékjogot kért Magyarországtól, azért tartózkodott februárban a brazíliavárosi magyar nagykövetségen.

A g1 nevű brazil hírportál szerint Bolsonaro ügyvédei megerősítették, hogy a volt elnök két napot töltött a nagykövetségen, meghívásra. Az ügyvédek szerint Bolsonaro azért volt ott, hogy „kapcsolatba lépjen a baráti ország hatóságaival”. Azt is állítják, hogy a magyar nagykövetségen eltöltött idő alatt Bolsonaro különböző magyar hatóságokkal beszélt, „tájékoztatva őket a két nemzet politikai napirendjéről”. A volt elnök ügyvédeinek közleménye szerint „minden egyéb álhír”.

A g1 arról is beszámol, hogy a magyar nagykövetségen töltött két nap után egy São Paulo központjában tartott rendezvényen újságírók kérdezték Bolsonarót az ügyről. „Bűncselekmény-e egy nagykövetségen aludni, egy nagykövettel beszélgetni?” – kérdezte a volt elnök válaszul.

Bolsonaro és Orbán Viktor legutóbb Argentínában találkozott, Javier Milei elnök 2023. decemberi beiktatásakor.

Ehhez kapcsolódóan: Vádat emelhetnek az oltási adatok meghamisítása miatt a volt brazil elnök ellen