Börtönbüntetés vár egy kazah nőre, mert élőben közvetítette a tüntetéseket Facebookon

Kazahsztán – Karima Hajdarbekova aktivista és többgyermekes anya. Simkent, 2022. január 4.

Egy kazah női aktivistára hosszú börtönbüntetés vár, miután a múlt havi kormányellenes tüntetéseket élőben közvetítette Facebookon. A nő tagadja, hogy hivatalos személyekre és épületekre támadt volna, és azt állítja, azért csatlakozott a tüntetésekhez, hogy tudassa a tisztviselőkkel az emberek helyzetét.

A negyvenéves Karima Hajdarbekova azt állítja, hogy január 4-én csatlakozott a tüntetésekhez szülővárosában, a dél-kazahsztáni Simkentben, hogy tudassa a hatóságokkal az egyszerű emberek helyzetét.

Élőben közvetítette a gyűléseket és beszédeket a város központi terén, ahol több ezer ember gyűlt össze a békés demonstrációra, mielőtt erőszak tört ki, amelyet a biztonsági erők keményen levertek.

A jelentések szerint mintegy 227 ember halt meg a zavargásokban, amelyek leverésére Kaszim-Zsomart Tokajev elnök tűzparancsot adott ki.

Hajdarbekovát január 8-án tartóztatták le, miközben a hatóságok aktivistákra és kormánykritikusokra vadásztak, őket vádolva a véresre forduló zavargások szításával.

A Hajdarbekova ellen felhozott vádak között szerepel hivatalos személy megtámadása, köztulajdon szándékos megrongálása és kormányzati épületek megtámadása.

A kormánytisztviselő elleni támadásért maximum tizenöt év jár, míg a másik két vádpontért is kiszabható akár két, illetve hét év börtönbüntetés.

A többnapos tüntetések óta többtucatnyi aktivista ellen emeltek hasonló vádat az autoriter közép-ázsiai országban. A bírálók szerint így akarnak másokat is megfélemlíteni.

Tüntetések Simkentben, Kazahsztánban 2022. január 4-én

Hajdarbekova tagadja a vádakat, és kitart amellett, hogy nem támadott meg senkit és nem rongált meg semmilyen tulajdont.

A hatgyermekes, egyedülálló anya szerint az emberek azért vonultak utcára, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a társadalmi és gazdasági problémák miatt, és politikai változást követeljenek. A nő beszédet mondott a gyűléseken, amelyben felszólította a kormányt, hogy vegye figyelembe az emberek követeléseit.

„Az emberek nagy erőt képviselnek. Senki sem győzheti le a népet” – mondta január 4-én este az éljenző tömeg előtt.

Az országos gyűlések január 2-án a nyugati Zsanaozen városában az üzemanyagár-emelés elleni kisebb tiltakozással kezdődtek. Másnap a tüntetések az olajban gazdag ország más városaira is átterjedtek.

A tüntetések közül azonban sok erőszakba torkollott, és a kormány azzal vádolta a tiltakozókat, hogy rendőrökre támadtak és hivatalos épületeket foglaltak el, ami a hatóságok szerint arra kényszerítette a biztonsági erőket, hogy tüzet nyissanak a tiltakozókra. Tokajev elnök külföldön szervezett és külföldi terroristák bevetésével végrehajtott támadásnak minősítette a történteket.

Sok tüntető azonban azt állítja, hogy a tüntetések békésen zajlottak, amíg néhány ismeretlen csoport fosztogatni nem kezdett és nem támadt a biztonsági erőkre.

Egyes tüntetők azt gyanítják, hogy a hatóságok provokátorokat küldtek a gyűlésekre, hogy „ürügyet adjanak a tüntetések feloszlatására”.

Ehhez kapcsolódóan: A kormánypárt éléről is eltávolították a volt kazah elnököt

„Az erőszak ellen vagyunk”

Hajdarbekova őrizetbe vétele előtt azt mondta a Szabad Európának, hogy tanúja volt annak, ahogy a rendőrség békés emberekre lőtt és több tüntetőt megsebesített.

„A tüntetés végéig ott voltam. Fegyvertelen emberekre lőttek – mondta. – Reggel a rendőrség vízágyúkat kezdett használni, majd a tömeg feloszlott.”

A simkenti tüntetések első napján Hajdarbekova azt mondta, hogy mindenki ellenzi az erőszakot.

„Támogatjuk a mai zsanaozeni tüntetők követeléseit, de nem akarjuk, hogy megismétlődjön az a vérontás és lövöldözés, ami egy évtizeddel ezelőtt történt ott” – mondta, utalva a 2011. decemberi eseményekre, amikor legalább tizennégy tüntetőt lőttek agyon, miközben összecsaptak a rendőrséggel.

„Nemcsak az üzemanyag, hanem az élelmiszerek ára is emelkedik, és ezek a problémák nemcsak Zsanaozenben, hanem az egész országban kihatnak az emberek életére” – mondta.

Rendőrök az utcán Simkentben, Kazahsztánban 2022. január 3-án

Hajdarbekova hat gyermeke közül kettő fogyatékos. Az anyának fel kellett adnia az állását, hogy gondoskodhasson róluk. Hajdarbekova szerint a család az államtól kapott havi közel száz dollárra szorul. Ez a pénz alig elég az alapvető élelmiszerekre, magyarázza.

A nőt egy előzetes letartóztatási központban tartják fogva, ahol nem látogathatják a családtagjai és barátai. Az egyetlen kapcsolata a külvilággal az állam által kirendelt ügyvédje.

Hajdarbekova idős édesanyja a Szabad Európának elmondta, hogy a lánya letartóztatása után a hatóságok árvaházba akarták küldeni a kiskorú gyermekeit. A helyi tisztviselők nem kommentálták azonnal az állítást, a Szabad Európa nem tudta független módon ellenőrizni.

Jelenleg a nagymama vigyáz a gyerekekre. Levélben kérte a hatóságoktól az ideiglenes felügyeletet.

„A gyerekek az édesanyjukról kérdezősködnek, én pedig megpróbáltam elmagyarázni a helyzetet a nagyobbaknak – mondta a nagymama. – De nem tudom, mit mondjak a kisebb gyerekeknek.”

A tüntetések alatt és után több mint tizenkétezer embert tartóztattak le. Sokukat napokon belül szabadon engedték, de több tucat aktivista továbbra is őrizetben van, sokuk ellen büntetőeljárás indult.

Your browser doesn’t support HTML5

Azért harcolnak a kazah szülők, hogy eltemethessék a tüntetésen megölt fiukat

Írta: Farangis Najibullah, a Szabad Európa kazah szolgálatának tudósítója Dilara Isza simkenti jelentése alapján.