Borzasztó börtönkörülményekről beszélt az orosz férfi, akit a kislánya rajza miatt zártak be

Alekszej Moszkaljov a Moszkvától mintegy háromszáz kilométerre délre fekvő jefremovi bíróságon 2023. március 27-én

Az orosz Alekszej Moszkaljovot két év börtönbüntetésre ítélték a hadsereg lejáratásáért, miután a kislánya háborúellenes képet rajzolt. Keddi kiszabadulása után azt állította, hogy rettenetes körülmények között tartották fogva.

Moszkaljovot a közösségi médiában közzétett videó szerint lánya, újságírók és jogvédők üdvözölték, miután kijött az oroszországi Tulai területen lévő büntetés-végrehajtási telepről. Még mindig rabruhát viselt, és arról beszélt az OVD-Info orosz emberi jogi projektnek, hogy két hónapot töltött egy büntetőcellában, amelyet kínzókamrának nevezett.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

Elmondta, hogy egy másik férfival osztozott a kétszer egy méteres, korhadt padlójú cellán a rendkívüli hidegben, és hogy milyen hatalmas patkányok másztak be hozzájuk. „Mindennap 16 órát voltunk talpon, mert az ágyakat a falhoz hajtották, a fémpad pedig olyan hideg volt, hogy nem lehetett ráülni.”

Az orosz szövetségi börtönszolgálat eddig nem válaszolt a Reuters kérdéseire a panaszokkal kapcsolatban.

Moszkaljovot 2023 márciusában ítélték két év börtönbüntetésre azzal a váddal, hogy lejáratta az orosz hadsereget az Oroszország ukrajnai háborújáról szóló internetes bejegyzéseiben. Megszökött a házi őrizetből, Belaruszba menekült, de hamarosan letartóztatták, és visszavitték Oroszországba.

Ehhez kapcsolódóan: Két év börtönt kapott, de megszökött az orosz, akinek a lánya háborúellenes képet rajzolt

Azután indítottak nyomozást ellene, hogy akkor tizenkét éves lánya, Mása olyan képet rajzolt, amelyen orosz rakéták záporoznak egy ukrán anyára és gyermekére. A rajz miatt a kislány iskolájának igazgatója kihívta a rendőrséget.

Moszkaljov ügyéről világszerte kiemelt helyen adtak hírt, Mását ugyanis kivették édesapja gondozásából, és gyermekotthonba vitték a tárgyalás előtt, aztán átadták az édesanyjának, akivel már évek óta nem élt együtt. 2024 februárjában egy orosz fellebbviteli bíróság két hónappal csökkentette Moszkaljov börtönbüntetését.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.