Szijjártó Péter: Befejezetlen vita van az ukrán féllel a magyar kisebbség nyelvhasználati jogairól

Szijjártó Péter magyar és Vang Ji kínai külügyminiszter találkozója New Yorkban 2024. szeptember 23-án

Jövő héten Magyarországra látogat az új ukrán külügyminiszter – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlésről nyilatkozva. Befejezetlen vita van az ukrán féllel a magyar kisebbség nyelvhasználati jogairól – tette hozzá. Találkozik kínai és orosz kollégájával is, valamint ázsiai és afrikai országok külügyminisztereivel.

Jövő héten Budapestre látogat Andrij Szibiha, Ukrajna új külügyminisztere – mondta Szijjártó Péter, aki videókapcsolaton keresztül nyilatkozott az Indexnek New Yorkból, ahol az ENSZ Közgyűlésén vesz részt, mellette pedig mintegy harminc kétoldalú találkozója lesz néhány nap alatt.

Mint mondta, van egy befejezetlen vita az ukrán féllel, akik megsértették a magyar kisebbséget, rendkívüli mértékben csorbították a jogaikat 2015-ben. Korábban lehetőségük volt magyarul tanulni az általános iskolában, középiskolában, magyarul érettségizhettek és felvételizhettek, de ez már nincs így, 4. osztálytól felfelé elvették ezt a jogot tőlük. Azt kérik, hogy állítsák vissza. Volt egy törvénymódosítás, de az szerinte messze van attól, hogy elegendő legyen. Reméli, hogy az új ukrán külügyminiszterrel sikerül megtalálni a megoldást.

Beszámoltunk róla, hogy Dmitro Kuleba korábbi ukrán külügyminiszter szeptember 4-én nyújtotta be a lemondását, miután előző nap öt kormánytag is bejelentette a távozását.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy sok kétoldalú találkozója lesz ezalatt a néhány nap alatt, tárgyal az orosz, a belarusz külügyminiszterrel, valamint a globális Dél képviselőivel. Szergej Lavrovval egyebek mellett az orosz olaj- és gázszállításról, valamint gazdasági együttműködésekről fog beszélni.

Kínai kollégájával, Vang Jivel már hétfőn egyeztetett, egyebek mellett a májusban létrejött megállapodások végrehajtásáról, az európai–kínai kapcsolatrendszer alakulásáról, illetve a béke érdekében hozandó globális politikai lépésekről.

Szijjártó Péter a találkozó után azt mondta: Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat és támogatja az ukrajnai háború mielőbbi rendezését célzó kínai–brazil béketervet. Rendkívül rossz ötletnek nevezte a vámok bevezetését a kínai elektromosautó-ipari vállalatokkal szemben az Európai Bizottság részéről. Szerinte ez a lépés az európai gazdaságot is egyértelműen hátrányosan érintené.

Hétfőn aláírták New Yorkban Magyarország és Csád között a kétszázmillió euró értékű kötött segélyhitelprogramról szóló megállapodást, amellyel nemcsak a magyar cégek fognak jól járni, hanem az afrikai emberek is – mondta Szijjártó Péter. Magyar cégek dolgozhatnak a csádi élelmiszeripar erősítésén, illetve a vízellátás, az oktatás, valamint a digitalizáció fejlesztésén – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Új energia vagy rutinjellegű személycsere? Minden, amit tudni kell az ukrán kormányátalakításról