Bukarest felett magasodik majd a világ legnagyobb ortodox katedrálisa

Még évekre van az átadástól Bukarest hatalmas, elképesztően drága Népi Üdvözület-székesegyháza, de a kolosszus már most uralja a román főváros látképét.

Így néz ki a még építés alatt álló Népi Üdvözület-székesegyház Bukarest központjában. A kép 2023. január 13-án készült.

Az ikonikus épület a tervek szerint 2025-re készül el, de már most a világ legnagyobb és legmagasabb ortodox keresztény katedrálisa. Amikor a központi kupolára felkerül az utolsó kereszt, az épület 127 méter magas lesz.

Munkások a katedrális főkupolája melletti párkányon

A XX. században a világháborúk, majd a kommunista diktatúra és a helyszín kiválasztásának nehézségei miatt a székesegyház projektjét többször is elhalasztották. Végül 2010-ben egy parlagon heverő földdarabon, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor hírhedt parlamenti palotájának területén indult meg a munka, és az építkezés azóta is folyik.

A jelentések szerint eddig kétszázmillió eurót (216 millió dollárt) költöttek a projektre, a pénz nagy részét közpénzből, körülbelül negyedét pedig adományokból finanszírozták. A bírálók az építkezést fáraóinak nevezték és a Ceauşescu-korszak megalomániájához hasonlították.

Az építési terület előtti kis kápolnában azonban Mihai Gabriel Perju azt mondta a Szabad Európának, hogy a székesegyház spirituális és gyakorlati haszna miatt a költségek bőven megérik majd. A teológiai hallgató, aki hamarosan szolgálatba lép az egyházban, azt mondta, hogy a helyszín valószínűleg az ortodox keresztények és a nem hívők számára egyaránt fontos zarándokhely lesz.

„Az egyszerű emberekben van kíváncsiság a szent dolgok iránt – mondta Perju. – Amikor meglátják ezt az épületet, az a gondolat fog megfogalmazódni bennük, hogy többet kell megtudniuk a keresztény vallásról – mondta. – Olyan lesz ez, mintha követ dobnának egy tóba, a hullámok ki fognak terjedni a világba, és messze Romániától is hatással lesznek az emberekre.”

Kápolna a világ legnagyobb ortodox katedrálisának építési helyszíne előtt, Bukarestben

Valentin Mandache építészettörténész ezzel szemben lesújtóan nyilatkozott a katedrálisprojektről. Azt mondta a Szabad Európának, hogy a műemlék a kommunista korszak építményeihez hasonló szemfényvesztés, amelyből hiányzik mindenfajta esztétikum. Állítása szerint az épület hazája „korrupciójának, túlzott populizmusának, az erős emberek és diktatúrák preferálásának és lényegében kulturális elmaradottságának” példája.

Mozaikok a templom belsejében. A fotó 2021 novemberében készült

Miközben Mandache a hazai projektet ostorozza, a nyugati világ is büszkélkedik néhány – esztétikája miatt – enyhén szólva ellentmondásosan megítélt katedrálissal a liverpooli székesegyháztól kezdve a kanadai Szent Családon, néhány brutalista-modernista brazil templomon át Brüsszel csúnyának titulált Szent Szív-bazilikájáig, de egy sor észak-amerikai megaépítmény is a mezőnyben van.

A liverpooli érseki székesegyház Nagy-Britanniában 2008. január 9-én

A bukaresti katedrális főhajója ezer énekesből álló kórus és hatezer hívő befogadására lesz alkalmas. Egy nagy művészcsapat jelenleg a mozaikokon dolgozik, amelyek a belső felületeket töltik majd ki.

A projekthez egy 25 tonnás harangot tervezett a Flavio Zambotto olasz harangozó által vezetett csapat, aki elmondta a román médiának, hogy bár minden, általa készített harang „olyan számára, mintha a fia lenne, megindító volt először hallani a bukaresti székesegyház számára tervezett monstre öntvényt: erős, mély, hosszan tartó, olyan hang, amely átölel, megjelöl” – mondta

A harangot a beszámolók szerint mintegy húsz kilométeres távolságból is lehet majd hallani.

Az épülő bukaresti székesegyház főkupolájának belseje

2022 májusa után megszigorították az építkezés biztonságát, amikor egy ismeretlen bázisugró az építési műszakok között felmászott a kupolára, és beugrott a székesegyház főhajójába.