Bulgáriában a GERB nyerte a választást, de nehéz koalíciós tárgyalások várnak rá

Bojko Boriszov sajtótájékoztatója Szófiában 2024. október 27-én

A jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) megnyerte az előrehozott választásokat, de nem szerzett elég támogatást ahhoz, hogy véget érjen az évek óta húzódó belpolitikai patthelyzet.

A szavazatok közel kilencvenszázalékos feldolgozottsága alapján a Nyugat-barát GERB 26,2 százalékot kapott. A második helyre a reformpárti Folytatjuk a változást (PP) futott be 15,1 százalékkal, a szélsőjobboldali, oroszbarát Újjászületés (Vazrazsdane) pedig 13,7 százalékot ért el. A választási részvétel elég alacsony volt, elemzők szerint a GERB nem fog többséghez jutni, így újabb bonyolult koalíciós tárgyalásokra kell készülni.

Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tiltakozások óta belpolitikai bizonytalanság sújtja. A tavaly áprilisi választásokig az országot ügyvivő kormányok irányították, mivel nem volt stabil választott koalíció. Azóta hat választáson nem sikerült feloldani a patthelyzetet.

Ehhez kapcsolódóan: Bulgáriában hetedszer választanak alig három éven belül

A GERB előzőleg bejelentette, hogy a 2020-ban megbukott miniszterelnököt, Bojko Boriszovot jelöli a kormányfői posztra, ha a 240 parlamenti mandátumból legalább nyolcvanat sikerül megszereznie. A PP nem támogatja a volt kormányfő jelölését, helyette független, erős korrupcióellenes elkötelezettséggel bíró személyt szeretne látni.

Hat másik párt is átlépte a bejutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt, köztük két másik oroszbarát erő. A már az előző képviselő-testületben is jelen lévő Nagyság a voksok mintegy 4,08 százalékát kapta, míg a MECH-et körülbelül 4,65 százalék támogatta. Utóbbi – amely először juthat be a törvényhozásba – „bolgárbarát, hazafias” erőként állítja be magát. Vezetője, Radosztin Vaszilev tavaly őszi megalakulásukkor aláhúzta, hogy Orbán Viktoréhoz hasonló politikát kívánnak folytatni.