Bűnszövetség – az újszentiváni szekrényből kieső újabb csontvázak

Putnik Lázár (b) 2020 márciusában egy nyolcvan férőhelyes munkásszállót adott át. Az ügyészség szerint a polgármester hetvenmillió forintot utaltatott a saját cégének. Az állami forintokból társasházakat is épített. Most újra megvádolta az ügyészség ennél is súlyosabb ügyekben

Alig jött ki a rácsok mögül, máris újabb vádat emeltek Újszentiván volt polgármestere ellen. Putnik Lázárt most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és bűncselekményekkel is vádolja a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség, amely az iratokat már el is küldte a Szegedi Törvényszéknek a bírósági tárgyalás lefolytatása miatt. Úgy tudjuk: a vőfélyből lett polgármestert – aki tizenhét évig vezette Újszentivánt – fantomközmunkások foglalkoztatásával is megvádolták.

Egy évet töltött rács mögött előzetes letartóztatásban, majd idén februárban szabadlábra helyezték Putnik Lázárt, akit még 2022 elején – Újszentiván regnáló polgármestereként – bilincsben vittek el a nyomozók. A polgármestert és két társát akkor azzal vádolta meg a nyomozó hatóság, hogy súlyosan túlárazott egy többségében állami forrásból megépülő munkásszállót. A gyanú szerint összesen 222 millió forint vagyoni kárt okoztak az állami költségvetésnek. Az ügyészség akkor azért kezdeményezte a település polgármesterének előzetes letartóztatását, mert fennállt a szökés, elrejtőzés, valamint a tanúk befolyásolásának veszélye. Azonban 2023 februárjában letelt az előzetes letartóztatásban maximálisan eltölthető idő, így Putnik Lázárt kiengedték a rács mögül.

Ehhez kapcsolódóan: 113 milliót csalhatott el a polgármester, feloszlatta magát az újszentiváni önkormányzat

A fantomközmunkások

A Szabad Európa még 2020 októberében tárta fel, hogy többen is csak papíron dolgoztak a település közmunkaprogramjában. Volt, aki a tudtával, volt, aki a tudta nélkül.

A már évek óta Hollandiában élő és dolgozó Rusin Rolandról 2019-ben derült ki, hogy az újszentiváni önkormányzat 2014-ben öt hónapon keresztül foglalkoztatta közmunkásként – csakhogy a férfi mindeközben egy szegedi vendéglátóipari cégnél dolgozott. Mármint a valóságban. Rusin Roland valójában soha nem dolgozott közmunkásként a településen, mint később kiderült, az önkormányzatnál az aláírását is meghamisították.

Ehhez kapcsolódóan: Hónapokat volt közmunkás, de nem is tudott róla

Lőrincz Gábor viszont tudott róla, hogy közmunkásként dolgozott. Mint korábban lapunknak mondta: valójában két napot húzott le Újszentivánon közfoglalkoztatottként.

„Két napot dolgoztam, kemény két napot, bementem a harmadik nap reggelén, és mondtam a polgármesternek, hogy máshol akarok dolgozni. Azt mondja: hát hogy? Mondom, úgy, hogy el akarok menni, fel akarok mondani. Akkor mondta, hogy ne mondjak fel, mert jól járok, mert lesz egy kis tb-m meg egy kis tüsikém. Ennyi volt. Én nem dolgoztam ott három hónapot, csak papíron”

– mesélte a Szabad Európának még 2020 októberében a férfi, aki azt ugyan nem tudta pontosan megmondani, mi lehet az a tüsike, amire a polgármester gondolt, de szerinte biztosan nem pénz, mert egy fillért sem kapott.

Ehhez kapcsolódóan: „Két közmunkás hordta ki fekete zsákban a papírokat a hivatalból, és égették, mint a sz*t”

Kerestük a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészséget – ahol jövő hétre ígértek választ kérdéseinkre –, és megerősítették információinkat. Úgy tudjuk, Putnik Lázárt és még négy-öt személyt vádolt meg az ügyészség az újabb ügyben.

Lajstrom

Putnik Lázárnak lassan, de biztosan meggyűlik a baja a hatóságokkal. Még a 2014-es választások előtt tömegével jelentettek be szerb és román fantomlakosokat a településre. Kapta is a voksokat rendesen, olyannyira, hogy simán megnyerte a választást. Csakhogy nyomozás indult a kamulakosok miatt. Az összevont ügyben 2019 nyarán hoztak ítéletet, a férfit pénzbírsággal sújtották választási csalás és közokirat-hamisítás miatt. A bíróság azonban a közügyektől nem tiltotta el, így a 2019-es önkormányzati választáson újrázhatott, és fölényesen nyert is.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor nemzeti konzultációval buktatott le egy fiktív lakost

Csakhogy a túlárazott munkásszálló ügye véget vetett Putnik Lázár 17 évnyi polgármesteri pályájának: 2017 nyarán kérelmet nyújtott be a kormányhivatalhoz egy munkásszálló megépítésére, sikerrel. Ősszel meg is kapták a 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A projekt teljes bekerülési költsége 371 millió forint volt, amelyhez az önkormányzat 149 millió forintos önrésze is kellett. Csakhogy az ügyészség szerint a munkásszállót túlárazták, annyira, hogy Putnik Lázár és társai összesen 113 millió forintot tüntettek el. A vád szerint a polgármester a saját cége számlájára is utaltatott hetvenmillió forintot.