Cihanovszkaja kiadatását követeli Belarusz

Szvjatlana Cihanovszkaja Lisszabonban, Antonio Costa portugál miniszterelnökkel való megbeszélése közben Lisszabonban, 2021. március 21-én.

Szvjatlana Cihanovszkaja, ellenzéki vezető kiadatását követeli Litvániától Belarusz. A politikus az augusztusi elcsalt választást követően menekült el az országból.

Szvjatlana Cihanovszkaja Aljakszander Lukasenka belarusz vezető kihívója volt a tavalyi, az ellenzék szerint elcsalt elnökválasztáson. Miután hazájában fokozódtak a kormányellenes tüntetések, és az ezt követő megtorlás is, a politikus Litvániában kért menedéket.

Ehhez kapcsolódóan: Válogatás a Szabad Európa bebörtönzött fotósának képeiből

A belarusz főügyészség március 5-én jelentette be, hogy kérvényezték Litvániánál az ellenzéki vezető kiadatását. A „kormányzó rend, a közbiztonság és az állam elleni bűncselekmények miatt" ugyanis bíróság elé kívánják állítani.

Majd ha befagy a pokol

A nyomozók állítása szerint Cihanovszkaja börtönben lévő férje helyett zavargásokat és kormányzati épületek megtámadását tervezte Homel városában. Az ellenzéki politikus visszautasította a vádakat.

Gabrielius Landsbergis, litván külügyminiszter válaszában azt mondta, hogy országa „egy olyan téglafal, amely mögött eddig is menedéket talált minden a rezsim által üldözött demokratikus erő, és a jövőben is így fog történni”.

„Csak egy dolgot mondhatunk a belarusz rezsimnek: a pokolnak előbb be kell fagynia, mielőtt fontolóra vennénk a kérését”- tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Cihanovszkaja az utcára hívja a belaruszokat március 25-ére

Uniós szankciók

Belaruszban az újságíróknak és a jogvédőknek számos olyan üggyel kell szembenézniük, amiket a nemzetközi érdekképviseleti csoportok elítélnek. Több médium és jogvédő képviselőjének házát átvizsgálták múlt hónapban. Számos újságírót azért börtönöztek be, mert munkájukat végezve a tüntetésekről tudósítottak.

A Lukasnka-ellenes demostrációk során pedig tízezreket vettek őrizetbe.

Ehhez kapcsolódóan: Fogynak a szabadlábon lévő tüntetők, gondban a belarusz ellenzék

A száműzetésben élő Cihanovszkaja találkozott már az EU vezetőivel és a nyugati országok képviselőivel is, hétvégén Genfbe várták.

Az unió szankciókkal pofozta Lukasenkát és szövetségeseit, utóbbi viszont az erős moszkvai támogatása mellett nem hajlandó lemondani.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.