Választási szakértő: Ez a kampány olyan, mintha országgyűlési választás jönne

Your browser doesn’t support HTML5

László Róbert szerint nem tét nélküli az EP választás, mert annak mindig van belpolitikai következménye. Nemrég két szabálymódosítással is Vitézy Dávid útját egyengette a Fidesz, de Szentkirályi Alexandra jelölése öngól lehet: visszalépése a kegyelmi ügy két női lemondása után visszás lenne.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) A Political Capital választási szakértője elmondta: minden korábbinál több lista lesz a szavazólapon. Az elmúlt négy EP választás alatt a Fidesz magához képest átlag alatt szerepelt a külképviseleti szavazáson, a mindenkori ellenzéki pártok pedig erősebbek szoktak lenni. Ha lenne rá politikai akarat, nem volna lehetetlen küldetés, hogy az önkormányzati jelöltekre külföldről is lehessen szavazni, a Nemzeti Választási Iroda megoldott már ennél bonyolultabb feladatokat is.

(2) László Róbert úgy véli: a Fidesz EP listáján szereplő neveknek soha nem volt nagy jelentősége, a párt logója a döntő. Az, hogy most Deutsch Tamás az első, a Fideszben lévő káderhiányt jelzi. Most is – ahogy az elmúlt 15 évben – várhatóan a Fidesz kapja majd a legtöbb listás szavazatot. A kérdés inkább az, hogy mekkora különbséggel, és hogyan fogják majd az eredményt értékelni. A Fidesz öt éve utcahosszal nyerte az EP választásokat, de már akkor is jóval nagyobb arányú győzelemre számított. Az EP választásoknak mindig van belpolitikai következménye.

(3) A szakértő szerint, ha választási törvényben bármilyen változtatás történik, akkor mindig politikai érdek van a háttérben. Márpedig tavaly két olyan módosítás is történt, ami Vitézy Dávid úját volt hivatott egyengetni. Egységesítették a bejutási küszöböt, és az is lehetségessé vált, hogy egy főpolgármester-jelöltnek automatikusan lehessen listája, utóbbira korábban soha nem volt példa.

(4) A szakértő úgy látja: a Fideszben felmérték, hogy saját jelöltjükkel Budapestet nem tudják bevenni. Szentkirályi Alexandra harmadik helyre számíthat. Márpedig az kedvezőtlen színben tüntetné fel őt és a Fideszt is. Ha viszont visszalép, az megint csak kellemetlen, főleg a kegyelmi botrány után, amiben két nőt lemondattak. A két rossz lehetőség közül a Fidesz a politikai érdekei alapján fog dönteni.

(5) László Róbert úgy látja: ha nem lett volna a kegyelmi botrány és annak farvizén nem robbant volna be Magyar Péter a közéletbe, unalmas és lagymatag kampány lett volna. Így viszont Magyar Péter egzisztenciális fenyegetést jelent a legtöbb ellenzéki pártra, a Fidesz pedig válságkezelő üzemmódban van. Ezért az EP és önkormányzati választásra sokkal nagyobb erőkkel készül, mint korábban bármikor. A településeken és a kerületekben olyan magas helyi számokat kell hozniuk, mintha országgyűlési választások lennének. Nem engedhetik meg maguknak, hogy ne tartsák meg az 50+ százalékos támogatottságukat. Ha az alá mennének, az emberek azt éreznék, hogy a Fidesznél egy lefelé tartó spirál indult el. Ezt mindenképp el akarják kerülni, véli a Political Capital választási szakértője.