Schlanger Márton: Magyar Péter próbálja 1956-ot is visszavenni a Fidesztől

Your browser doesn’t support HTML5

A Republikon Intézet elemzője szerint Orbán Balázsnak megbocsátottak a belső kormányzati körökben, és az ellenzék is elengedni látszik az 56-ról megfogalmazott mondatait. Egyedül Magyar Péter tartja életben a témát, ami miatt a kormány október 23-i megemlékezése várhatóan visszafogottabb lesz.

Öt fontos gondolat a beszélgetésből:

(1) Schlanger Márton, a Republikon Intézet elemzője szerint Orbán Balázsnak megbocsátottak az 1956-ról megfogalmazott mondatai miatt. Szerves része ugyanis a kormányzat belső köreinek, komoly beleszólása van a döntésekbe, ezért hivatali fontossága miatt nem igazán leváltható, ráadásul amit mondott, az összhangban van a kormányzati szövegekkel. Egy hibát vétett: összekevert két kommunikációs panelt, amelyek nem egészítik ki egymást. Az 1956-os elem siklott nagyon félre, hiszen a Fidesz ideológiája épp a forradalom eszméjére van alapozva. Úgy tűnik, Orbán Viktor szemében politikai igazgatója nem követett el akkora hibát. Szakmailag megbecsült, jó szónoknak tartott ember, akit nemrég még Magyar Péterrel, a legnagyobb ellenzéki kihívóval küldtek volna vitázni a köztévébe.

(2) Orbán Balázstól a legrosszabbkor, nem sokkal október 23. előtt hangzottak el az ominózus mondatok, ezért a Fidesz az ünnepen valószínűleg visszafogottabb lesz. Nagy kérdés, hogy az ellenzék le tudja-e csapni a nagyon magas labdát; most ahelyett, hogy a közbeszédben tartaná az ügyet, kezdi elengedni. Kivéve Magyar Pétert, aki a Tisza Párt ideiglenes jelképévé tette az 1956-os lyukas zászlót. Jó ütemérzékkel használta arra Orbán Balázs mondatait, hogy egy újabb nemzeti jelképet próbáljon visszavenni a Fidesztől. Korábban a magyar zászlóval és a kokárdával már sikerült megtennie – emlékeztet az elemző.

(3) Magyar Péter közmédiás tüntetésének előzménye, hogy amikor bejutott a műsorba, felmosta a padlót a riporterrel, aki nem talált rajta fogást. A tüntetést az indokolhatja, hogy sikeres szereplése után szükség van arra, hogy tovább üsse a vasat. Közben megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka, így hosszú idő után a többi ellenzéki pártnak is van megnyilvánulási platformja. Magyar Péteréknek ezért saját felületet kellett találniuk, a tüntetés formátuma pedig eddig nagyon működött.

(4) Több hete folyik a találgatás arról, mi történik majd a Fővárosi Közgyűlésben. A politikusok között zajló kommunikációs háború a választóknak és egymásnak is szólt. Igazi játékelméleti helyzet volt, a szereplők kénytelenek voltak keménykedni és szivárogtatni. Szembekerült egymással Magyar Péter, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid.

(5) A Magyar Péter által emlegetett Duna Egyesület esetleges szervezése azt jelzi, hogy 2026-ra kell lennie valamilyen – Magyar Péteren kívüli – ellenzéki együttműködésnek, viszont most nincs olyan párt, amelyik egyedül képes lenne jelentős erőt képviselni, ezért össze kell fogniuk. A milliódolláros kérdés az, hogy elkezdődik-e a gondolkodás már 2025-ben arról, hogy a Tisza Pártnak miként lesz 106 képviselője és listája. Ki kell derülnie, hogy a Tisza képes-e ezt egyedül megoldani, vagy kénytelen együttműködni a többi ellenzéki párttal. A politikai térbe amúgy bármi belefér, de 2022 egyik tanulsága épp az, hogy ezeket a tárgyalásokat időben el kell kezdeni – mondja Schlanger Márton.