Rekordszámú cseh fertőzött: nem kizárt a teljes lezárás

A cseh éttermek este 8-ig lehetnek csak nyitva.

Szombat reggel immár sorozatban a negyedik nap jelentettek rekordot az új koronavírus-fertőzöttek számában Csehországban. Helyszíni beszámolónk Prágából.

A 8618 friss fertőzés abszolút rekord, a kormányfő már nem zár ki egy tavaszihoz hasonló teljes lezárást sem.

Mintha csak Budapesten...

Prága napközben teljesen úgy néz ki, mintha Budapesten sétálnánk: az utcán az emberek nagy részén nincsen maszk, nyitva vannak az éttermek, az üzletek, jár minden tömegközlekedési eszköz.

Igaz, a metrón, a buszon, a villamoson szinte mindenki rendeltetésszerűen, az orrát is eltakarva viseli a maszkot. Az éttermek többségében pedig a pincérek sem csak jelzésként veszik föl, miként azt legutóbb Budapesten tapasztaltam.

Arányosan Európa legrosszabb adatai

Éppenséggel a cseheknek van miért figyelniük: a szombat reggel jelentett 8618 új fertőzés abszolút rekord (az elmúlt napokban 5 ezer körül mozgott ez a szám), ezzel már összesen 109 374 ember fertőződött meg.

Az elhunytak száma 36-tal nőtt pénteken, ezzel meghaladta a kilencszázat. Jelenleg 55 296 aktív fertőzött van, közülük 1893-an vannak kórházban.

Csak a nagyságrend kedvéért: ezek lakosságarányosan Európa legrosszabb adatai, aligha csoda, hogy a cseh kormány egyre szigorúbb intézkedéseket hoz. Ismét veszélyhelyzetet hirdetett, a középiskolák és az egyetemek átálltak a távoktatásra.

Iskolai és egyéb furcsaságok

Igaz, utóbbiban akadnak magyar szemmel furcsaságok, például az, hogy a 9. osztályosokat kivonták a távoktatás alól, ők ugyanúgy járnak iskolába, mint az általános iskolások, ami furcsán üres iskolai folyosókat eredményez, ahol csak pár gyerek lézeng. Ez hétfőtől az állami iskolákban annyiban változik, hogy általánosban az osztályok felváltva járnak majd be az intézménybe vagy tanulnak otthonról.

Emellett korlátozták, illetve gyakorlatilag leállították a szabadidős tevékenységek nagy részét, a sport-, illetve a kulturális életet. Bezártak az uszodák, fitnesztermek (jelen sorok írója is kapott e-mailt a sportkártyáját kibocsátó cégtől, hogy online edzések lesznek), az éttermek este 8-ig lehetnek csak nyitva, egy asztalhoz pedig legfeljebb négy vendég ülhet.

Lesz leállás vagy nem?

Nem sokat segítenek a politikusok egymásnak ellentmondó nyilatkozatai sem. Az államfő szombat reggel a Mladá Fronta Dnes napilapnak azt mondta, az ország nem engedheti meg magának, hogy még egyszer leállítsa gazdaságát.

“Egy második leállást, ahogy az tavasszal a járvány kezdetén történt, a cseh gazdaság nem élne túl" – idézte az MTI Milos Zemant, aki viszont a szabadidős tevékenységek korlátozásában egyetért Roma Prymula egészségügyi miniszterrel.

Az államfővel ellentétben Andrej Babis miniszterelnök pénteken a közszolgálati televízióban azt mondta: “korábban kizártam a gazdaság tavaszihoz hasonló leállítását, de ha nem leszünk következetesek, most ez is bekövetkezhet".

Magyarországnak alighanem érdemes közelről követnie a cseh fejleményeket, mert a nyári lazítás után az elmúlt hetekben itt elszabadult a járvány. Pedig az utcán ebből nem sokat látni…