Csehország 2025 első felében búcsút vesz az orosz olajtól

Az orosz Gazprom Neft benzinkútja és székháza Moszkvában

Csehország legkésőbb 2025 első felében beszünteti az orosz olaj felhasználását, a MERO állami csővezetékcég addigra ugyanis végez a Transalpine Pipeline (TAL) kapacitásbővítésével – közölte Petr Fiala miniszterelnök kedden.

A prágai kormány teljes függetlenségre törekszik az orosz olajtól azóta, hogy Oroszország több mint két éve megtámadta Ukrajnát.

Tavaly a MERO és a TAL csővezeték-társaság – amelyben a MERO ötszázalékos részesedéssel rendelkezik – megállapodást írt alá, amelynek értelmében a TAL akár négymillió tonnával is növeli a kapacitását, hogy ki tudja váltani az orosz Barátság kőolajvezetéken keresztül hatvan éven át folyó kőolajszállítást.

Fiala azt mondta az újságíróknak, hogy a TAL technológiai korszerűsítése elindult, és még idén befejeződik. Ezt követően próbaidőszak kezdődik.

„Arra számítunk, hogy legkésőbb 2025 első felében teljes erővel megindul a szállítás” – mondta egy Prága melletti olajtárolónál tartott sajtótájékoztatón a kormányfő.

A 10,9 milliós ország kőolajszükséglete tavaly 7,4 millió tonna volt, ennek több mint fele a Barátság kőolajvezetéken, a többi a TAL-on keresztül érkezett.

Az Európai Unió 2022 decemberétől betiltotta az orosz olajszállítást, de kivételt adott ez alól a Barátság csővezetéknek, hogy az érintett országoknak legyen idejük az átmenetre.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen: hogyan korlátozza Oroszország olajexportját az Európai Unió?

A TAL Olaszországból vezet Németországba, onnét csatlakozik a Cseh Köztársaságba tartó IKL csőrendszerhez.

A korszerűsítéssel és bővítéssel a TAL nagyjából megkétszerezi a Cseh Köztársaság számára fenntartott kapacitását. Ez évi nyolcmillió tonnát jelent, ami elegendő arra, hogy fedezze az ország két finomítójának szükségleteit. Mindkét olajfinomítónak a lengyel Orlen a tulajdonosa.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.