Csúszhat az új bizottság felállása, csak novemberben hallgathatják meg a biztosjelölteket

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a plenáris ülés részeként felszólal a Elnökök Értekezletén 2024. szeptember 17-én Strasbourgban

A parlamenti szakbizottsági elnökök keddi ülése után egyre valószínűbb, hogy csak november első felében tartják meg a biztosjelöltek képviselő-testületi meghallgatását, így a második Von der Leyen-bizottság legkorábban december 1-jén léphet hivatalba.

Az EP szakbizottságainak elnökeiből álló testület keddi értekezletén a nagy többség értesülésünk szerint amellett tette le a garast, hogy a biztosjelöltek meghallgatására ne az október 14-ével kezdődő héten, hanem csak november 4. után kerüljön sor. A végleges döntést a parlamenti frakciók elnökeiből és az EP elnökéből álló Elnökök Értekezlete hozza meg, amely szerdán és szükség szerint pénteken ül össze.

A biztosjelölti meghallgatások későbbi időpontra halasztása kisebb vereség lenne az Európai Néppárt számra, amely – miután tizennégy néppárti tagja is lesz a következő bizottságban – valamennyi pártcsoport közül a leginkább sürgette a biztosi testület mielőbbi felállását. Mint parlamenti forrásaink rámutatnak, ha az EPP terve nem is volt teljesen irreális, de a szakbizottsági meghallgatások október 14-i megkezdése eleve túl ambiciózus célkitűzésnek tűnt. Ráadásul az EP az eredeti tervek szerint egy hét leforgása alatt (október 14. és 18. között) szeretett volna végezni mind a 26 jelölt meghallgatásával, ami napi öt-hat többórás szeánszot feltételezett volna úgy, hogy előreláthatóan nem egy képviselőnek egy időben több meghallgatáson is részt kellett volna vennie.

Arról már nem is szólva, hogy a meghallgatások előtt két héten belül kellett volna megküldeni a biztosjelölteknek a parlamenti szakbizottságok kérdéseit, és meg is kellett volna kapniuk a választ rájuk. A meghallgatások novemberre halasztása azt jelenti, hogy Ursula von der Leyen második bizottsága november 1. helyett legkorábban december 1-jén léphet csak hivatalba, de még erre az időpontra sem lehet mérget venni, mivel a parlament kibuktathat egyes jelölteket, akiknek pótmeghallgatást kell rendezni, vagy a tagállami kormánynak új jelöltet állítania. Ez általában további csúszást jelent a menetrendben.

Úgy tudjuk, hogy a novemberi meghallgatás esetén előbb a jogi szakbizottságnak október 18-ig véleményt kellene nyilvánítania a biztosjelöltek pénzügyi nyilatkozatáról, amely elsődleges szűrőnek számít a folyamatban. A szakbizottsági kérdőíveket akár most szerdán is kiküldhetik a biztosjelölteknek, akiknek október 22-ig kellene írásban válaszolniuk a feltett kérdésekre. Ezután november 1-jéig minden nyelvre lefordítanák a válaszokat, hogy november 4-én kezdődhessen a kérdezz-felelek.

Információink szerint a biztosjelöltek minden szakbizottságtól öt kérdést kapnak majd. Ebből kettő mindenki számára ugyanaz, míg három a szakterületükre vonatkozik.

Ehhez kapcsolódóan: „A félelem gyökeret vert a magyar társadalomban” – mondja az EP új állandó magyar raportőre