Dacol az orosz megszállással az amputált lábú ukrán ejtőernyős

Több mint fél évszázaddal azután, hogy az üszkösödés miatt csípőtől amputáltatnia kellett lábait, Hrihorij Jancsenko mindennap felveszi régi ejtőernyős, kék csíkos mezét és égszínkék barettjét, és kerekesszékben gyűjt adományt az ukrán hadsereg számára. A Reuters riportja.

A most 75 éves veterán a Reutersnek elmondta, hogy hat hónap alatt több mint 600 000 hrivnyát (majdnem 7 millió forintot) gyűjtött össze Herszonban, mielőtt szeptemberben az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja városába menekült. A készpénzt - beleértve az orosz katonák által véletlenül adományozott összeget is - egy ukrán mesterlövészcsoportnak adta át, akik távcsöveket, puskatartozékokat, ruházatot és járműveket vettek belőle - mesélte.

"Néha találkoztam orkokkal (oroszokkal), akik tényleg pénzt tettek a tálamba. Talán azért, mert fogyatékkal élek," tette hozzá.

Jancsenko, aki 1966-1969 között a szovjet légideszantos erőknél szolgált, azóta próbálja támogatni az ukrán katonákat, hogy az Oroszország által támogatott szakadárok 2014-ben annektálták a Krímt. Először barátaival együtt jótékonysági koncertet szervezett, aztán elkezdtek élelmiszert, ruhát és egyéb ellátmányt gyűjteni.

A 75 éves veterán eleinte kivonult az orosz megszállás elleni utcai tüntetésekre is, még akkor is, amikor Herszonban ezeket figyelmeztető lövésekkel oszlatták fel. Ukrajna augusztus 24-i függetlenségi napján ukrán zászlót tűzött a kerekesszékére, és fekete vityyvánkában - hímzett ukrán ingben, amelyet a gonosz elleni talizmánként viselnek - vonult ki. Nemsokkal később az FSZB belbiztonsági szolgálat egyik tisztje igazoltatta őt és egy barátját az utcán. "Azt mondta: "Nagyapa, az utolsó napjaidat gurítod"- emlékezett vissza az esetre Jancsenko.

Barátja három napig rejtegette őt, mielőtt kerekesszékét és benne őt a herszoni kikötőhöz vitte, hogy hajnal előtt átkelhessenek a Dnyeperen, majd a túlparton egy furgonba üljenek. A járműben Herszonból evakuált gyerekek vették körbe, amíg el nem érték az utolsó orosz ellenőrzőpontot az ukrán irányítás alatt álló terület előtt. Itt egy orosz katona problémát talált a furgon sofőrének okmányaival, és piros filccel azt írta a buszuk szélvédőjére: "Haza".

"Minden reményem odaveszett egy pillanatra. Tudtam, ha hazamegyek Herszonba, ahol 57 évig éltem, akkor vége. Le fognak tartóztatni" - emlékszik vissza Jancsenko. A sofőrnek azonban végül sikerült rábeszélnie egy másik orosz katonát, hogy engedje át őket. Így jutottak el végül szerencsésen Zaporizzsjába.

Azóta a kerekesszékes veterán mindennap egy zaporizzsjai bevásárlóközpont előtt gyűjti az adományokat, miközben mellette, egy hordozható hangszóróból hazafias, ukrán dalok szólnak. Nem tervezi, hogy a közeljövőben abbahagyja az adománygyűjtést. "Én magam nem tudom megbüntetni őket. Erre nincs lehetőségem. De szeretnék tenni valamit" - mondta a Reutersnek.