Dávid harca Góliáttal – Az ukrajnai háború és következményei képeken

Szergej, aki a faluját, a Harkiv mellett fekvő Csuhujivot érő rakétatámadás során sérüléseket szenvedett a fején, és elvesztette az ujjait

Talán túlzás nélkül lehet mondani, hogy az ukránok 2022-ben meglepték az egész világot – és talán saját magukat is –, élén Oroszországgal, azzal, hogy képesek voltak és a mai napig képesek visszaverni és feltartóztatni egy nagyhatalom ellenük indított háborúját. A Reuters összeállítása.

Amikor Oroszország megszállta Ukrajnát, Vagyim Klupianec, a kijevi Nemzeti Operettszínház 26 éves balett-táncosa belépett a hadseregbe. Kilenc hónappal később egy mesterlövész végzett vele a keleti fronton. Temetésén a színház művészeti igazgatója, Bohdan Sztrutnyszkij azt mondta, a fiatal balett-táncos egészen másfajta búcsút érdemelt volna: „Vastapsot az előadás végén, amivel a közönség a ráadást követeli.”

A kijevi Nemzeti Operettszínházban búcsúznak kollégái és barátai az ukrán balett-táncos Vagyim Klupianectől november 24-én, aki az orosz csapatok elleni harcban vesztette életét

Olga Kucser, a Zaporizzsjai Regionális Gyermekotthon igazgatója szintén váratlan szerepben találta magát. Márciusban az életüket féltő, menekülő 215, gyapjúsapkába és télikabátba öltöztetett árva gyermeket kísért el egy 24 órás vonatúton. „A szívem szakad meg értük, annyira sajnálom ezeket a gyerekeket. Olyan fiatalok.”

A 12 éves, autista, nem beszélő Tánya szundikál a Lelecsenya (Kis gólya) rehabilitációs központban az ukrajnai Dzsurivban, miután idehozták őt Odesszából. Tányát szociális okok miatt vették el a szüleitől

Talán túlzás nélkül lehet mondani, hogy az ukránok 2022-ben meglepték az egész világot – és talán saját magukat is –, élén Oroszországgal, azzal, hogy képesek voltak és a mai napig képesek visszaverni és feltartóztatni egy (katonailag és sok más szempontból náluk sokkal erősebb) nagyhatalom ellenük indított háborúját.

Egy menekülő férfi cipeli a kutyáját a lebombázott irpinyi híd alatt március 9-én

Milliók menekültek biztonságba egy másik országba, milliók menekültek a bombázások elől a föld alá, akár saját pincéjükben, akár egy metróállomáson, és tízezrek vesztették életüket a háborúban.

Civileket tanítanak arra március 1-jén Zsitomirban, hogyan készítsenek és használjanak Molotov-koktélt

Közben pedig milliók álltak egy nemzet ügye mellé, fegyvert ragadva, önkéntes mentőként, élelmiszer-szállítóként.

Önkéntesek osztanak ételt egy óvóhelyként használt metróállomáson Harkiv északi részén március 24-én

Miért fontos ez?

Oroszország azt állítja, hogy azért indította el „különleges katonai műveletét”, hogy megvédje biztonságát a nyugati behatolástól. Az ukránok, akik tudják, hogy Vlagyimir Putyin elnök nemzeti identitásukat csalásnak, földjüket pedig Oroszországtól jogtalanul elvettnek nyilvánította, a háborút egzisztenciális küzdelemnek tekintik – nemzeti és személyes küzdelemnek egyaránt.

Egy, az ukránok szerint orosz katona holtteste hever Harkiv külvárosában az út szélén február 24-én

A csatatéren Dávid csapást csapásra mért Góliátra. A háború első óráiban az ukrán védők megsemmisítették az orosz elit ejtőernyősöket, akik megpróbáltak elfoglalni egy repülőteret Kijev külvárosában.

Az ukrán Nemzeti Gárda fegyveresei foglalják el a helyüket Kijevben február 25-én, az orosz invázió másnapján

Áprilisban elsüllyesztették az oroszok zászlóshajóját. Nemrégiben a helyiek ünneplése közben vonulhattak be a visszafoglalt Herszonba, egy olyan városba, amelyet Putyin örökre Oroszország részének nyilvánított.

Új sírokat ásnak a háború áldozatai számára Irpinyben április 18-án

Most, hogy beköszöntött a háború első tele, Oroszország védekezik, több százezer tartalékost hívott be, hogy ne veszítse el a még ellenőrzése alatt álló területeket, Ukrajna mintegy ötödét.

A 26 éves Szerhij Lahovszkij gyászolja barátját, Ihor Litvinyenkót Bucsában április 6-án, akit a helyiek szerint orosz katonák végeztek ki, miután rátaláltak egy épület pincéje mellett

Azok a katonai szakértők, akik egykor arról vitatkoztak, hogy képes-e Ukrajna néhány napnál tovább kitartani, most arról dilemmáznak, hogy megnyerheti-e a háborút. Kijev azt mondja, addig nem vonulnak vissza, amíg ki nem űzik az összes orosz katonát az országhatáron belülről, beleértve a 2014 óta megszállt területeket is.

A képen egy nő keze látható, akit a lakosok szerint az orosz hadsereg katonái öltek meg Bucsában

Mit jelez ez előre 2023-ra?

Mindkét fél új kihívásokkal néz szembe. Oroszország visszavonulása, többek között a Dnyipro folyón túlra rövidebbé és erősebbé tette a frontvonalat, ami megnehezíti Ukrajna számára, hogy új gyenge pontokat találjon, amelyeken áttörhet, ahogy ősszel tette, megváltoztatva ezzel a háború lendületét.

Egy házaspár újszülött gyermekével egy szülészeti klinika pincéjében berendezett óvóhelyen március 2-án

A brutális tél azonban előnyökkel is járhat az országukat védő ukránok számára a besorozott tartalékosokkal szemben, akiket Oroszországnak több ezer kilométerre az otthonuktól kell(ene) ellátnia felszereléssel és élelemmel.

A földig rombolt Mariupol egyik lakónegyede április 3-án

Ukrajna „eddig mesteri módon támadta és győzte le az orosz csapatokat” – tweetelte Mark Hertling, az európai amerikai szárazföldi erők korábbi parancsnoka. A következő célok – áttörni a megerősített orosz védelmet keleten, és átkelni a Dnyipro folyón délen – a legnehezebbek közé tartoznak. „Sikerülni fog nekik, de nem gyorsan.”

Irina Orfinyak unokája, Veronika sírjánál a Mariupoltól északnyugatra fekvő Sztarokrimszke temetőben november 9-én. A gyermek édesapjával együtt halt meg, amikor a város orosz ostroma alatt egy aknavető lövedéke a kint főző emberek közé csapódott. Irina szerint tíz ember halt meg az akna felrobbanásakor, köztük három gyermek

Tűzszünetről közben nem is folynak tárgyalások. Kijev szerint még egy átmeneti tűzszünet is esélyt adna Oroszországnak az átcsoportosításra és a megszállt területek feletti ellenőrzés megszilárdítására.

Egy tankból néz ki egy ukrán katona a Donyecki területen június 11-én

Oroszország az elmúlt hetekben többször támadást intézett Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen, sötétségbe és hidegbe taszítva ukránok millióit. Moszkva katonai indokokra hivatkozik; Ukrajna szerint ez nem szolgál más célt, mint civilek életének ellehetetlenítését.

Egy kislány sír az Ukrajnából érkező buszon a romániai Szeretvásárban március 16-án

„A hideg, az éhség, a sötétség és a szomjúság nem olyan ijesztő és halálos számunkra, mint az önök »barátsága és testvérisége« – mondta Zelenszkij az oroszokhoz fordulva egy szeptemberi beszédében. – Gáz nélkül vagy önök nélkül? Önök nélkül. Fény nélkül vagy önök nélkül? Önök nélkül. Víz nélkül vagy önök nélkül? Önök nélkül. Élelem nélkül vagy önök nélkül? Önök nélkül.”

Mentősök támogatnak egy sérültet Kijev bombázása után március 14-én

Az egyik mariupoli szülészetet érő orosz támadás után viszik ki az egyik sérült, várandós nőt a mentősök március 9-én. Később az ukrán hatóságok közölték, a baba halva született, és fél órával később az anya is meghalt

Készült a Reuters összeállítása alapján.