Digitális Kánaán vagy online rémálom?; akkumulátorvita; magyar kudarc az EU-csúcson

Rogán Antal az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának meghallgatásán 2023. november 14-én

Rogán Antal beköltözne a mobilunkba: digitális Kánaán vagy online rémálom? Akkumulátorvita – gazdasági hasznok, fenntarthatóság, vízhasználat, balesetek, állami támogatás. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Rogán Antal beköltözne a mobilunkba: digitális Kánaán vagy online rémálom?

Két éven belül elindulhat a Digitális Állampolgárság Program, amelynek eredményeként minden, állammal és közszolgáltatóval kapcsolatos ügyünket a mobilunkon lehet majd intézni. A teljes program Rogán Antal felügyelete alatt zajlik, és nemcsak sokmilliárdos üzlet lehetőségét rejti magában, de komoly adatvédelmi visszaélésékre is alkalmas lehet – már amennyiben sikerül megvalósítani. Maga a szabályozás alkotmányellenes lehet, ráadásul a NAIH sem véleményezhette a törvényt, pedig a GDPR értelmében kötelező lett volna bevonni az adatvédelmi hatóságot.

Akkumulátorvita – gazdasági hasznok és fenntarthatóság, vízhasználat, balesetek, állami támogatás

Vita a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről Éltető Andreával és Kaderják Péterrel a Szabad Európa podcastsorozatában. Az első részben ezek gazdasági hasznosságáról, a hazai hozzáadott érték növelésének lehetőségéről, a gyárak egyetemi együttműködéseiről és a környezeti fenntarthatóságról volt szó. A második részben egyebek mellett szóba kerül a gyárak környezeti terhelése és vízhasználata, a munkavédelem és a balesetek kérdése, illetve hogy mit tehetnek és tesznek a hatóságok a szabályok betartatása érdekében. Vendégeink kitérnek arra is, hogy megéri-e százmilliárdokkal támogatni az akkumulátorgyárak Magyarországra települését.

Fordulópont-e a fiaskó Orbán Viktor európai érdekérvényesítésében?

Kétesélyes egyelőre, hogy az Európai Unió előző heti csúcstalálkozója, amelyen Orbán Viktor kemény leckét kapott partnereitől, fordulópontot hoz-e a magyar vezető és a közösség egyre kevésbé felhőtlen viszonyában.

Friss interjúnkban Valérie Hayer, a Renew európai pártcsoport új frakcióvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy mi lehet a heves gazdatüntetések politikai ára, leírható-e Emmanuel Macron és pártja, és hogyan vetne véget Orbán Viktor zsarolási kísérleteinek.

Mindkét fél nyert: így talált frakciót majdani EP-képviselőinek Orbán Viktor

Az előző heti EU-csúcs hírei mellett eltörpült az a bejelentés, hogy a Fidesz EP-képviselői a választások után az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába ülhetnek. Friss podcastunkban körbejárjuk, hogyan születtek a döntések, és miért lehet elégedett mindenki.

Megindul az eljárás, az EU-jog karikatúrájának tűnik a szuverenitásvédelmi törvény

Ahogy várható volt, kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt a közösség demokratikus értékeinek, az állampolgárok választási jogának, illetve az adatvédelmi szabályok és számos más elv megsértésére hivatkozva.

Kínos hazudozás, elárult nemzeti érdek – külföldi nagykövetek előtt bírálta a kormányt az ellenzék a rendkívüli ülésen

Rendkívül kínos, hogy a magyar kormány blokkolja a svéd NATO-csatlakozást, amelynek elfogadásáról többször hazudtak, az akadályozással pedig elárulják a nemzeti érdekeket – ellenzéki képviselők ezeket a bírálatokat hozták fel több NATO-tagállam nagykövetének jelenlétében az Országgyűlés rendkívüli ülésén, amely a Fidesz–KDNP távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

Nyelvekből él a nemzet – továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Régóta a sereghajtók között van Magyarország az idegen nyelvet beszélők arányát illetően. A rossz átlagot a szakemberek szerint két szélsőség, a nyelveket már középiskolában is folyékonyan beszélő rétegek és a nyelvtanulásra sokszor csak készségtárgyként tekintő, periférián élők alkotják.

Mit ér az áramrekord, ha magyar?

Új csúcsra ért a magyarországi villamosenergia-fogyasztás – adta hírül a napokban a Mavir. A rekorddöntést a tartósan hideg idővel magyarázta a hálózati rendszerirányító, a közösségimédia-kommentek viszont inkább a naplementére és a kora esti fogyasztási csúcsidőszakra mutogattak. A hír értelmezhetőségéhez azonban több információ is kimaradt – ezeket pótoljuk.

Török Zoltán: Az elmúlt időszak inflációs folyamatai példa nélküliek

Az elemző szerint inflációs szempontból példa nélküli volt az elmúlt másfél év. Brutális sebességgel érkezett meg és rendszerváltáskori méreteket öltött a drágulás üteme. Mostanra megszelídült az infláció, de aligha fog idén négy százalék alá csökkenni: egyelőre velünk marad a magas árszínvonal.

Így szóltak bele a gazdák az európai választásokba

Változnak az idők és változnak az értékek is. A pénzügyi válság alatt David Cameron volt brit kormányfő Németország kulcsszerepére utalva egy ízben azt mondta, mindenki Angela Merkel bankkártyájának PIN-kódjára vadászik. Az egykori német kancellár korábbi protezsáltja, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök PIN-kódja a mobiltelefonszáma. Ha valaki sürgős segítségre szorul, és elég fajsúlyos személy, SMS-ben érdemes próbálkoznia nála, ahogy a koronavírus-járvány alatt a Pfizer gyógyszergyár vezére vagy ahogy – két nappal az előző heti rendkívüli EU-csúcs előtt – állítólag a francia köztársasági elnök tette.

Elfogadni a halál törvényszerűségeit – interjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval

Pszichológus, gyásztanácsadó és meseterapeuta, aki a krízishelyzetekben lévőknek segít, különösképp a veszteségek területén. Polcz Alaine tanítványa volt. Azt mondja, a pszichológia mindig a szenvedő emberrel foglalkozik, és rendkívül sok minden lehet nagyon nehéz az embernek, nem csupán az, hogy elfogadja a betegséget vagy a halált. „Ha a halál törvényszerűségeit elfogadjuk, akkor azt is elfogadjuk, hogy ez ugyanúgy vonatkozik idős, felnőtt emberre, mint egy gyermekre.” Révész Renáta Liliána volt a Szelfi vendége.

„Szépen mondom magának: ne harcoljon!” – Kóka József és a rendőrök története

Kóka József közlekedési szabálysértési ügyében a Nyíregyházi Járásbíróság megsemmisítette a rendőrség határozatát. Nem egy nagy sztori, de van mögötte tizenöt év folyamatos háború egy nyírségi cigány ember, egy körzeti megbízott és szövetségese, egy mezőőr között. Még George Floyd is előkerül.

A Mol tőzsdei cégként vásárolja fel az Újpest FC-t

Újdonság jön a magyar tőzsde és az államilag támogatott magyar profi futball számára is: a Mol Nyrt. felvásárolja a második legrégebbi és a harmadik legeredményesebb profi focicsapatot, az Újpest FC-t. Ezzel az utolsó olyan klubtulajdonos is elhagyja a magyar labdarúgást, aki régóta látványosan szúrta a szemét a hazai kormányközeli köröknek.

Közel félmillió erkölcsi bizonyítványt igényeltek tavaly

Reneszánszát éli az erkölcsi bizonyítvány intézménye. Nem csak a munkáltatók ragaszkodnak ahhoz, hogy büntetlen előéletű legyen az új munkatárs, tiszta erkölcsi kell akkor is, ha valaki külföldön szeretne letelepedni. Csak tavaly több mint 460 ezer ilyen igazolást igényeltek Magyarországon.