A bíróság szerint ki kell adnia az államadósság-kezelőnek a kínai hitelszerződést

Varju László, a DK országgyűlési képviselője

Első fokon pert nyert a Demokratikus Koalíció, az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) ki kell adnia az egymilliárd eurós kínai hitelszerződést – mondta Varju László, az ellenzéki párt parlamenti képviselője. A DK szerint a kínai hitelszerződés Orbán Viktor „titkosított árulása” Magyarországgal szemben.

Az Orbán-kormány úgy vett fel egymilliárd eurós gigahitelt Kínától, hogy a részleteit – elmondásuk szerint – a kínai bankok kérésére titkosították a magyar állampolgárok elől, éppen azok elől, akik vissza fogják fizetni – mondta Varju László. Ezért indított a DK közérdekű adatigénylési pert, hogy kiderítse, mi van az apró betűs részben, mit ígért a kormány Kínának – tette hozzá. „A pert első fokon megnyertük. A bíróság kimondta, hogy az Államadósság Kezelő Központnak ki kell adnia a kínai hitelszerződést. Jogunk van tudni, mit írt alá az áruló miniszterelnök, mert mi, magyarok fizetjük a számlát. Jogászkodhatnak, fellebbezhetnek, jöhetnek másodfokra, de mi ki fogjuk deríteni, mit kért Kína Orbántól a pénzért cserébe” – fogalmazott.

Varju László szerint sok ország égette már meg magát azzal, hogy Kínától vett fel hitelt. Montenegróval elmondása szerint azt íratták alá, hogy ha nem tudnak időben törleszteni, akkor Kína területeket foglalhat el az országban diplomáciai, sőt akár katonai célokra is. A szomszédos Szerbia azt írta alá a Budapest–Belgrád vasútvonal szerb szakaszához kapcsolódó kínai hitellel összefüggésben, hogy amíg az országnak tartozása van Kínával szemben, addig nem folytathat olyan tevékenységet, amiről Kína úgy gondolja, hogy lényegesen és hátrányosan befolyásolja szerbiai kötelezettségeinek teljesítését – mondta.

Magyarországgal vajon mit írattak alá? Kína magyar területeket foglalhat el, vagy nem lehet majd többet költeni egészségügyre, esetleg oktatásra, mert Kína nem engedi meg, amíg tartozunk neki? – tette fel kérdést Varju László.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a portfolio.hu júniusban írta meg, hogy tavasszal egymilliárd eurónyi hitelt vett fel kínai bankoktól az Orbán-kormány. A pénzt, mintegy négyszázmilliárd forintot április 19-én teljes egészében le is hívták – írta a lap az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján. A gazdasági hírportál szerint ez az összeg a legmagasabb a magyar állam hiteltartozásai közül, nem számítva a kötvénytartozásokat.

A hitelt a Kínai Fejlesztési Banktól és a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától vette fel a magyar állam. Az ÁKK oldalán lévő adatokból a hitel kamatszintje és a törlesztés ütemezése nem derül ki, annyit lehet tudni, hogy változó kamatozású, hároméves futamidejű, és 2027. április 19-ig kell visszafizetni. Hitelcélként általános infrastrukturális beruházásokat jelöltek meg.

Gulyás Gergely egy júliusi Kormányinfón azt mondta, hogy az egymilliárd euró nem számít gigahitelnek, „a teljesen normális magyar hitelpolitika része, hogy veszünk fel és fizetünk vissza hiteleket”. Később hozzátette: lesznek még hitelügyletek, amelyek kedvezők az országnak.

Ehhez kapcsolódóan: Kína mindig kihasználja, ha befolyása lesz egy ország felett – tajvani szakértő a kínai fenyegetettségről