Donald Tusk a miniszterelnök-jelöltjük – jelentették be a lengyel ellenzéki csoportok

Donald Tusk, a legnagyobb ellenzéki csoportosulás, a Polgári Koalíció vezetője az exit poll eredmények ismertetése után Varsóban 2023. október 15-én

A legutóbbi lengyelországi választásokon közösen a legtöbb szavazatot kapó három ellenzéki csoport vezetője kedden bejelentette, hogy Donald Tusk, a legnagyobb csoportosulás vezetője a miniszterelnök-jelöltjük.

„Készen állunk a kormányalakításra” – mondta Tusk egykori miniszterelnök, az Európai Tanács volt elnöke, miközben a többi ellenzéki pártvezetővel együtt a parlamentben bejelentette döntésüket az együttműködésről.

A bejelentést közvetlenül azelőtt tették, hogy Andrzej Duda elnök megkezdi kétnaposra tervezett, választás utáni konzultációit az új parlamentben mandátumot szerző pártok vezetőivel.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: Orbán Viktor ellenpólusa lehet Donald Tusk lengyel miniszterelnökként

A keddi fejlemények fontos lépést jelentenek az új kormány megalakítása felé az október 15-i választások után, jóllehet még mindig nem tudni, mikor lehet új kormánya a 38 milliós Lengyelországnak.

Sok múlik Dudán, akinek alkotmányos szerepe magában foglalja az új parlament első ülésének összehívását, aminek legkésőbb harminc nappal a választások után meg kell történnie, és egy miniszterelnök-jelölt felkérését a kormányalakításra, aki aztán egy olyan kabinetet próbál összeállítani, amely képes megnyerni a bizalmi szavazás a Szejmben, a parlament alsóházában.

Lehetséges, hogy akár decemberig nem teszi le az esküt az új kormány, ha Duda úgy dönt, hogy kivárja a teljes harminc napot a parlament összehívásával, és először a kormányzó Jog és Igazságosság pártot – amelynek a híve – kéri fel a kormányalakításra.

A Jog és Igazságosság több szavazatot szerzett, mint bármely más párt a választásokon, de elvesztette többségét, nem lesz elegendő mandátuma az ország irányításához.

Az ellenzéki vezetők bejelentésüket jelzésnek szánták arra, hogy készen állnak a kormányzásra, Duda ne vesztegesse az időt azzal, hogy először a Jog és Igazságosságot kéri fel kormányalakításra.

Ehhez kapcsolódóan: Varsó visszatérése: mi lesz új és mi marad a régi Tusk alatt?

A három ellenzéki csoport, amely azt ígéri, hogy visszaállítja a demokratikus normákat Lengyelországban, a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg a hónap elején tartott országgyűlési választásokon, így abba a helyzetbe került, hogy átveheti a hatalmat.

Duda kedden először Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a konzervatív, kormányzó Jog és Igazságosság párt más képviselőivel találkozik, majd Tuskot és választási szövetsége más vezetőit fogadja.

Duda szerdán Tusk koalíciós szövetségeseinek képviselőivel – a centrista Harmadik Út szövetség és az Új Baloldal –, valamint a szélsőjobboldali Konföderációval folytatja az egyeztetéseket.

Your browser doesn’t support HTML5

Lakner: Tanulhatna a magyar ellenzék a lengyelektől

Készült az AP tudósításának felhasználásával.