Döntő vitára készül Macron és Le Pen

A két elnökjelölt az öt évvel ezelőtti, sorsdöntőnek bizonyuló televíziós vita előtt Párizsban 2017. május 3-án

A francia elnökválasztási kampány tetőpontján Emmanuel Macron centrista elnök és a szélsőjobboldali jelölt, Marine Le Pen szerda este találkozik egy televíziós vitában, amely döntőnek bizonyulhat a vasárnapi, második forduló előtt.

Mindkét jelölt alaposan felkészült egy rendkívüli érdeklődésre számot tartó és alapos vitára, amely várhatóan több mint két órán át tart majd.

A 44 éves Macron került ki az élen az április 10-i első fordulóból, és ő vezeti a közvélemény-kutatásokat is, 3 és 13 százalékpont közötti különbséggel. Az 53 éves Le Pen azonban jelentősen csökkentette a szakadékot az öt évvel ezelőtti, legutóbbi elnökválasztáshoz képest, amikor a szavazatok 34 százalékával vesztett Macron 66 százalékával szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Tovább folyik a kampány a francia elnökválasztás első fordulója után

2017-ben egy hasonló vita döntő csapást mért a kampányára.

Le Pen tétovának tűnt, az előtte felhalmozott jegyzetekből kereste ki a válaszokat, és néha úgy tetszett, hogy elveszti az önuralmát. Több gazdasági témában is alapvető hibákat vétett – ezekre Macron azonnal lecsapott.

Mindez katasztrofálisnak bizonyult az arculatára nézve. Még a saját táborában is bírálták, amiért nem volt kellően felkészült.

Közben az akkor 39 éves Macron csekély politikai tapasztalata ellenére nyugodtan beszélt mindenféle kérdésről, a részletekbe is mélyen bele tudott menni, ami a komolyságát bizonyította.

Le Pen nemrégiben politikai karrierje legnagyobb kudarcának nevezte a 2017-es elnökválasztási vitát.

Azt ígérte, hogy ezúttal jobban felkészül, otthon dolgozik legközelebbi tanácsadóival.

Mindenkinek igyekeznie kell

Mindkét jelöltnek szélesítenie kell a támogatottságát a vasárnapi voksolás előtt. Sok francia – különösen a baloldalon – azt mondja, még mindig nem tudja, hogy elmegy-e szavazni.

Le Pen a várakozások szerint azokhoz fordul majd, akik nem rokonszenveznek Macronnal, bírálják a tevékenységét, és alternatívaként saját nacionalista, bevándorlásellenes álláspontját mutatja fel. Célja az is, hogy bizonyítsa, alkalmas elnöknek, és népszerűsíteni akarja a szerinte reális javaslatokat.

Macron eközben Európa-párti nézeteit védi majd, mondván: ezek tehetik erősebbé Franciaországot a világban. Igyekszik meggyőzni a baloldali szavazókat arról, hogy üzletpárti álláspontjának nem kell eltántorítania őket attól, hogy őt válasszák.

Az elmúlt napokban elismerte, hogy néhányan csak azért támogatnák őt, hogy szembeszálljanak a szélsőjobboldali jelölttel.

„Különböző politikai nézőpontokat valló nőket és férfiakat akarok meggyőzni” – mondta Macron.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.