Döntött az Alkotmánybíróság, mégsem biztos Karácsony Gergely főpolgármesteri posztja

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid

Új eljárás lefolytatására és új döntés meghozatalára kötelezte az Alkotmánybíróság pénteken a Kúriát, amely korábbi döntésében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét megállapító határozatát.

Az Alkotmánybíróság a másik főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának adott helyt a Kúria határozatának megsemmisítésével. Vitézy az érvényes szavazatok újraszámlálását kérte az összes fővárosi szavazókörben, illetve a választás megismétlését két kerületben, a IV.-ben és a VII.-ben, ahol érvelése szerint nagyon vékony vonallal húzták csak ki a szavazólapokról az utolsó pillanatban visszalépő fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét.

Ehhez kapcsolódóan: Eldőlt: Karácsony Gergely marad a főpolgármester

A Kúria most megsemmisített végzésében az első kérelmet alaptalannak találta, a második esetében pedig nem látta igazoltnak a jogsértést. Ezután nyújtott be alkotmányjogi panaszt az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt azzal az indoklással, hogy sérült a passzív választójoga, mert a visszalépett jelölt törléséről szóló törvényi rendelkezés értelmezése és végrehajtása nem volt egységes, ami kihatott a választás végeredményére. Azt is kifogásolta, hogy a Kúria nem indokolta meg, miért nem foglalkozott érdemben az újraszámlálást célzó kérelmével.

Az AB határozata értelmében a Kúriának döntenie kell az összes leadott érvényes szavazat újraszámlálásával kapcsolatos beadvány ügyében, vagyis továbbra is bizonytalan, hogy ki a főpolgármester-választás győztese. A jelenlegi állás szerint Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal nyert Vitézy Dáviddal szemben a több mint 782 ezer leadott érvényes szavazatból.

Ehhez kapcsolódóan: Karácsony Gergely teljes Budapesten, Vitézy Dávid a IV. és a VII. kerületben kért megismételt főpolgármester-választást

Az Alkotmánybíróság döntésére reagálva Karácsony Gergely azt írta a Facebookon, hogy „a főpolgármester-választást mindenesetre megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint annak utolsó lehetséges időpontja holnapután lenne. A Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, hogy szolgáltatott-e bizonyítékot arra Vitézy Dávid, hogy az érvényes szavazatok számlálása során az eredményre kiható jogsértés történt. Ha igen, akkor nyolc nap alatt a Kúria maga fogja a választási irodák segítségével újraszámolni a 782 ezer érvényes szavazólapot. Ha nem, akkor részletesebb indokolással helybenhagyja a főpolgármester-választás eredményét.”

Vitézy Dávid szintén Facebookon reagált. Többek között azt írta: az Alkotmánybíróság az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatát is hivatkozva „a szavazatok újraszámlálását a demokratikus jogállam olyan legitim eszközének tekinti, amely biztosítja a szabad választáshoz való jog érvényesülését”. Bárhogy dönt is a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság pénteki döntése után, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő végleges jogerős eredményt természetesen elfogadja – tette hozzá Vitézy.