Megtagadja az erőművi felvételek átadását Irán, teljesen ellenőrizhetetlen az atomprogram

Az iráni Bushehr atomerőmű új reaktora 2019 november 10-én

Nem ad többé át a nukleáris létesítményekben készült felvételeket Irán az Atomenergia Ügynökségnek, mivel lejárt az erről szóló megállapodás. A nemzetközi ellenőrök csak akkor monitorozhatnák tovább az iráni atomprogramot, ha újrakötnék 2015-ös iráni-amerikai atomalkut.

Az iráni parlament szóvivője június 27-én közölte: Teherán a jövőben nem adja át a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az iráni nukleáris létesítményekben készült felvételeket. Mohammad Baqer Kalibaf elmondta: lejárt az a szerződés, ami ideiglenesen erre kötelezte Iránt, így mától az ország nemzetközi ellenőrzés nélkül folytat nukleáris fejlesztéseket.

Ehhez kapcsolódóan: Mit mond és mit mondanak róla? Ismerje meg a következő iráni elnököt!

„A megállapodás lejárt… minden rögzített kép és információ Irán tulajdonában marad, azokat soha többet nem adjuk át a NAÜ-nek” – mondta az iráni parlament szóvivője a Tasnim hírügynökségnek.

Ideiglenes megoldás

Az említett szerződés eredetileg három hónapra szólt. A NAÜ februárban kezdeményezte az áthidaló megoldást azután, hogy Irán bejelentette: mérsékli az együttműködést az ENSZ atomenergia-ügynökségével. Februártól a NAÜ ellenőrei nem léphetnek be az iráni atomprogram létesítményeibe, de azt lehetővé tette, hogy betekintsenek az Irán által küldött biztonsági kamerás felvételekbe, amelyeket Irán küldött el nekik. Később ezt a programot meghosszabbították június 24-ig.

Az iráni atomprogram azután került ki ismét nagyrészt a nemzetközi közösség ellenőrzése alól, hogy 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök felmondta az elődje által 2015-ben megkötött szerződést. A 2015-ös atomalku lehetővé tette, hogy NAÜ ellenőrizze, békés célokat szolgál-e az iráni atomprogram (például, hogy nem gyártanak-e az atomerőművekben használtnál nagyobb tisztaságú, atomfegyver fejlesztésére alkalmas hasadóanyagot).

Ehhez kapcsolódóan: Iráni weboldalakat kapcsoltak le az amerikai hatóságok

Elvileg mindkét fél visszalépne

A 2015-ös szerződés alapján az Egyesült Államok ideiglenesen feloldotta az Irán elleni gazdasági szankciókat, ezeket a 2018-as kilépéssel visszaállították. Válaszul Irán is semmisnek nevezte korábbi kötelezettségeit.

A jelenlegi elnök, Joe Biden még a választási kampány alatt a nukleáris szerződés újrakötését ígérte, és elvileg Irán is az újbóli megegyezést támogatja. Biden hivatalba lépése óta jelezte is e szándékát, de a gazdasági szankciók feltételéül szabta azt, hogy Irán hagyjon fel a nagy tisztaságú urán előállítását, és tegye lehetővé az atomprogram ellenőrzését. Az iráni vezetés ezzel szemben úgy véli, előbb az amerikaiaknak kellene feloldani a szankciókat – így a kérdésben egyelőre nem történt jelentős előrelépés.