Egy évtized alatt közel tíz százalékkal csökkent Horvátország lakossága

Horvátország lakossága az elmúlt évtizedben közel tíz százalékkal csökkent a gazdaság hanyatlása miatt megindult elvándorlás miatt – derült ki a legutóbbi népszámlálásból pénteken. A horvát kormány több ezer eurós juttatással próbálja hazacsábítani a kivándorolt embereket.

Horvátországban már csak 3,8 millió ember él, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 4,2 millióval – közölte a horvát statisztikai hivatal. „Ez hihetetlen katasztrófa Horvátország számára” – mondta Stjepan Šterc demográfus az N1 televíziónak.

Horvátország vidéki középső és keleti részei – amelyeket már az 1990-es függetlenségi háború is súlyosan érintett – szenvedték el a legnagyobb visszaesést.

Gyere haza, fiatal!

Az országot évek óta tömeges elvándorlás sújtja, köszönhetően a nagyrészt statikus gazdaságnak és a fiatalok lehetőségei hiányának. A külföldre irányuló migráció új hullámát az ország 2013-as uniós csatlakozása is ösztönözte.

Ehhez kapcsolódóan: Öt évtized után először csökkenhetett Kína népessége

A hivatalos adatok szerint több mint 250 000 horvát hagyta el az országot a blokkhoz való csatlakozás óta, sokan Németországban, Ausztriában vagy Írországban kerestek jobb életet.

Az ENSZ előrejelzései szerint Horvátországban az évszázad végére valószínűleg csak 2,5 millióan fognak élni. Decemberben a főváros, Zágráb konzervatív kormánya új programot jelentett be, amely az Európai Unióban élő horvátok számára akár 26 000 eurót (29 800 dollárt) is ígért, hogy hazatérjenek és vállalkozást indítsanak.