Egy idős ukrán testvérpár élete a romos senki földjén

Hasadékok kígyóznak a földben a 80 éves Sztyepan Kovaljov és 79 éves felesége, Tetyana háza mögött, a dél-ukrajnai Herszon városától 36 kilométerre északnyugatra fekvő Poszad-Pokrovszke faluban.
A falut az orosz erők 2022. február 25-én foglalták el egy nappal korábban indult inváziójuk során.

Az összetört táj ellenére a Kovaljov testvérek, Sztyepan (balra) és 77 éves bátyja, Volodimir megfogadták, hogy utolsó napjaikat feleségeikkel együtt a földjükön töltik. Mivel csekély állami nyugdíjukból élnek, rokonokra és adományozott élelmiszerekre támaszkodva, tisztában vannak vele, hogy életük nem lesz könnyű.

A kis falu számos épülete - becslések szerint 2300 ember élt itt a háború előtt - elpusztult a harcok során. 
"80 évesek vagyunk, egész életünkben ugyanabban a kertben dolgoztunk, és most a halált várjuk" - mondta Sztyepan.

A háború előtt Sztyepanék zöldségtermesztéssel foglalkoztak. Most a földjeik használhatatlanok az aknák és a fel nem robbant lőszerek miatt.

Tetyana a pince repeszek által szabdalt ajtaját mutatja.

A gyertyákkal megvilágított föld alatti helység, amelyet néhai fia, Olekszandr épített élelmiszertárolónak, most az otthonuk.

Sztyepan bátyja, Volodimir egy utcával arrébb lakik családjával. Ő, felesége, (szintén Tetyana) és 21 éves unokájuk, Szvitlana a ház egyetlen olyan szobájában lakik, amelynek még van teteje.

Az összecsapások újrakezdődtek a környéken az ukrán ellentámadáskor, amely végül Moszkva csapatait a Dnyeper folyón túlra szorította. Ennek mementója a kertjükben rozsdásodó tank is.

Volodimirék házán deszkák és régi bútorlapok takarják a szétlőtt ablakokat.

Ő pedig a már említett unoka, Szvitlana, aki mozgássérült. A képen a család legnagyobb vagyonát, tehenüket terelgeti a házukhoz közeli mezőn.