Egy örmény építész titokban megörökítette a Ceaușescu által eldózeroltatott negyedet

A Mihai Vodă-kolostort 1985. október 7. és 1986. február 15. között helyezték át 289 méterrel. Ez egyike azon kevés megmaradt építménynek, amelyet Ceaușescu Bukarestre vonatkozó új elképzelései elől mentettek meg

Közel fél évszázad telt el azóta, hogy Nicolae Ceauşescu román kommunista diktátor úgy döntött, megépíti a Köztársaság Házát Bukarest szívében. Ez lett volna Európa akkori legnagyobb épülete. Több mint tízezer házat romboltak le, és az eredetileg II. Károly román király által tervezett projektet észak-koreai megalomán törekvéssé változtatták.

Az 1977. március 4-i, 7,4-es erősségű pusztító földrengés után, amely ezerötszáz ember életét követelte, Ceaușescu úgy döntött, hogy monumentális szocialista diadallá alakítja át Bukarest romjait. Úgy vélte, hogy a város nagyszabású újjáépítése a szocializmus győzelmét szimbolizálná.

A Parlament-palota, amely a bukaresti Dealul Spirii tetején található

Ma a Köztársaság Háza Parlament-palota néven ismert. Az épület 1997-ben készült el, becsült költsége 4,3 milliárd dollár volt. A bukaresti épület a világ legnehezebbjei közé tartozik, súlya mintegy 4.098.500 tonna. A Pentagon után ez a világ második legnagyobb közigazgatási épülete.

Ceaușescu törekvése, hogy kolosszális építkezésekkel betonozza be helyét a történelemben, több mint ötvenezer ember kitelepítéséhez vezetett.

A Nicolaescu család háza bontás előtt

Az 1977-es földrengés után hét évvel lebontották Christian Stoica Nicolaescu, a román régész, Ștefan-Stoica Nicolaescu (1878–1941) dédunokájának házát. Nicolaescu emlékszik, hogy látta Ceaușescut az utcán sétálni, amint kezével integetve jelzi családi háza közelgő lerombolását.

Az Uranus negyed röviddel a lebontása előtt

A nyolcvanas években Ceaușescu utasítására egész utcák és városrészek tűntek el. Az ellenőrzés fenntartása érdekében a titkosrendőrség a kiszemelt városrészekben állomásozott, miközben titokban terjesztették a rombolási terveket.

Egy kiszemelt környék a lerombolása előtt

A múlt megőrzése a jövőnek

Dan Vartanian örmény származású építőmérnök a húszas évei elején járt, amikor meghallotta a Ceaușescu romboló hadjáratáról szóló pletykákat. Volt egy fényképezőgépe az akkori szocialista Németországból, egy Praktica, amely – ahogy ő fogalmaz – „akkoriban nagyjából a legjobb fényképezőgép volt”.

A kockázat ellenére, hogy elüldözik, bebörtönzik vagy feketelistára teszik, Vartanian a pusztulásra ítélt városrészeket fényképezte.

Házak és üzletek az Uranus negyedben a bontás előtt

„Azt akartam, hogy néhány hely emléke, amelyhez kötődtem, megmaradjon nekem és Bukarestnek.”

Általában már hetekkel a buldózerek érkezése előtt megtudta a bontási ütemtervet és elkezdte a titkos munkát.

Sorsára vár egy templom

„Mindent előhívtam, amit lefényképeztem. A konyhámban csináltam egy laboratóriumot, olyan helyen, ahol jól be tudtam sötétíteni” – meséli.

Kis üzletek a bontás előtt

Sok évvel később Vartanian elkezdte közzétenni a képeit az interneten. „Meglepetésemre nagy siker lett” – mondja.

Azok a kevesek, akik meg merték örökíteni a gyorsan változó tájat, ma felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentumok birtokosai. Fotóik lehetővé teszik, hogy mások is lássák és rekonstruálják a lerombolt környékeket.

Egy kotrógép bontja a házakat a Uranus negyedben

Az 1989-es forradalom

Az 1989-es romániai forradalom és az azt követő Ceaușescu-per és -kivégzés véget vetett nagyszabású terveiknek. A zűrzavarban sok részletes térkép és feljegyzés elveszett.

A velencei egyezmény arra kényszerítette Ceaușescut, hogy megoldást találjon néhány lebontott templomra – magyarázza Cristian Lipara-Vararu a Mihai Vodă-kolostoregyüttes helyén

A múlt tisztelete

A nagyarányú pusztítás ellenére a régi házak és templomok néhány kis szigete megmaradt. A Cristian Lipara-Vararuhoz hasonló városi régészek elkötelezetten dokumentálják és megosztják e megmaradt építmények és az eltűnt városrészek történetét.

Szóbeli beszámolókra, fényképekre és a kevés megmaradt fizikai nyomra támaszkodva rekonstruálják a múltat, feltárva a rombolás szervezetlen és gyakran brutális jellegét.

„A bontás titokban zajlott, a dokumentációkat kéz alatt adták egymásnak. Az építkezésen használt térképek, a részletes tervek másolatai a munkások jegyzeteivel együtt eltűntek. Ezek megmutatták volna a rombolás valódi mértékét” – mondja Lipara-Vararu.

„Most minden, ami történelmileg rekonstruálható, az egykori lakók emlékeire és családi fotóira épül” – teszi hozzá.

Képek az egykori negyedről egy közösségi vetítésen

Lipara-Vararu előadásokat és sétákat szervez, hogy az érdeklődők megismerjék Bukarest elveszett történelmét, és hogy megőrizze a városrészek emlékét.

Csak egyet sajnál Vartanian közel negyven évvel ezelőtti dokumentációs munkájával kapcsolatban: hogy nem készített több fényképet.