Egy orosz kórház a szárnyai alá vette a covidos gyerekeket

A szentpétervári kórház egyik nővére egy kis páciensével

Miközben Oroszország a megugrott számú Covid–19-fertőzésekkel küzd, egy szentpétervári kórház egyik osztályán a legfiatalabb betegeket kezelik az újszülöttektől a tinédzserekig. „Sok szülő azt mondja: Azt hittük, a gyerekeknél nem okoz szövődményeket a Covid – mondta Julija Orgyina, a Szentpétervári Állami Gyermekgyógyászati Egyetem fertőző betegségek osztályának vezetője. – Sajnos ez nem mindig igaz.”

Az orvosok EKG-tesztet végeznek egy Artyom nevű fiún

Az osztályon már kezeltek olyan gyermekeket, akiknél súlyos tüdőgyulladás, gyulladásos betegség és egyéb, a Covid–19 okozta tünet jelentkezett. Vannak olyanok is, akiknél már azelőtt súlyos betegséget diagnosztizáltak, hogy elkapták a vírust, vagyis nagyobb volt a szövődmények kockázata.

Oroszországban rekordszámú Covid–19-fertőzést regisztráltak. A felnőtteknek csak körülbelül egyharmada van teljesen beoltva. Bár a gyermekek kisebb valószínűséggel betegednek meg súlyosan, mint a felnőttek, a gyermekosztályra folyamatosan érkeznek betegek.

Szofijánál azután mutatták ki a Covid–19-et, hogy belázasodott és hányni kezdett

Az egyéves Szofija az édesanyjával, Okszánával együtt fekszik a kórházban. Korábban a negatív tesztet produkáló szülőket a fertőzés elkerülése érdekében távol tartották a kórteremtől. Most már a beoltott szülők vagy azok, akik felépültek a vírusból, gyermekükkel maradhatnak.

Szofija anyja, Okszána azt mondja, a kislány fél az orvosoktól és sír a vizsgálatok során.

Orgyina osztályvezető elmondta, hogy az idősebb gyerekek gyorsan hozzászoknak a személyzet „űrruhás”, azaz egyéni védőfelszerelésben való megjelenéséhez, de a kisebbek számára a látvány ijesztő lehet. Hogy ne legyen az, „a vizsgálatokat, például az oxigénszint mérését igyekszünk játékos formában végezni”.

Az orvosok és a nővérek extra figyelmet fordítanak azokra a betegekre, akik nem lehetnek a szüleikkel. „Őrülten szeretem a gyerekeket. Nehéz nem kötődni hozzájuk” – mondta egy Polina nevű nővér.

Polina Verával, egy fiatal betegével

Gyerekek játszanak a kórteremben

A személyzet az iskolai feladatokban is segít. „Nem kell játszanunk velük vagy tanítanunk őket, de ha magukra hagyjuk a gyerekeket, összetört edények és összefirkált falak várnak majd ránk” – mondta Vlagyimir, egy ápoló.

Néhány beteg már azelőtt is nehéz körülmények között élt, hogy elkapta a vírust. Öt testvért, akiknek az édesanyja elvesztette a szülői jogokat, a nagymamájuk nevelt. Miután a család elkapta a Covid–19-et, a gyerekek kórházba kerültek. „A nagymamájuk tegnap meghalt – mondta Veronika Guscsina, egy nővér. – Lehet, hogy szociális központba vagy árvaházba kell menniük. Még nem mondtuk el nekik.”

Míg sok Covid–19-ben szenvedő gyermeknek enyhe lefolyású a betegsége, vagy egyáltalán nincsenek tünetei, ritka esetekben előfordul egy súlyos szövődmény, az úgynevezett multiszisztémás gyulladásos szindróma, másnéven MIS-C. A szentpétervári gyermekosztály a pandémia kezdete óta mintegy harminc gyermeket kezelt ezzel a szindrómával, és további negyven kezelését irányította távkonzultációkon keresztül.

Mása és anyukája, Natália

Az ötéves Másánál máj-, tüdő- és vesegyulladás alakult ki. Ő és édesanyja Pszkovból utazott Szentpétervárra, mert a helyi orvosok nem tudták kezelni. „Nem érzem magam fáradtnak. A legfontosabb, hogy Mása meggyógyuljon” – mondta Natália.

Matvej kutyát szeretett volna a születésnapjára, de még kórházban volt, amikor eljött a napja. Így végül játék kutyust kapott

A kilencéves Matvej Mankovnál szintén multiszisztémás gyulladásos szindróma alakult ki, amely a szívét és a tüdejét támadta meg. Kórházba került és lélegeztetőgépre kapcsolták. A szindróma a kezdeti fertőzés elmúlta után is jelentkezhet. A hosszú távú hatások nem ismertek.

Matvej pingpongozik

Matvej két hónapot töltött a kardiológiai osztályon, de a betegség legsúlyosabb részéből felépült. Elkezdett napi tíz-tizenöt percet pingpongozni, és most már versenyszerűen játszik. „Soha többé nem akar kórházba kerülni” – mondta az édesanyja.

Gyima inzulininjekciót kap

Néhány, már meglévő betegséggel diagnosztizált gyermek a Covid–19-fertőzés után kórházba kerül. A cukorbetegség az egyik olyan betegség, amelyről úgy gondolják, hogy a vírus szövődményeinek kockázati tényezője.

Mások számára a Covid–19 a lehető legrosszabbkor támad. Az akkor négyéves Szemjon Golodnyikov 2020 novemberében kapta el a vírust, miután a leukémiakezelés részeként csontvelő-átültetésen esett át.

Szemjon Golodnyikov a család által rendelkezésre bocsátott képeken

Gleb Kondratyev onkológus számos olyan rákos beteget kezelt, aki elkapta a Covid–19-et. Elmondása szerint a vírus nemcsak a legyengült immunrendszerű betegekre jelent fokozott veszélyt, hanem késleltetheti a rákkezelést is, pedig ezeknél nincs vesztegetni való idő.

Gleb Kondratyev onkológus

Szemjon első csontvelő-átültetése sikertelen volt, bár nem világos, hogy a Covid volt-e az oka. Hónapokkal később azonban a szülei közölték, hogy a második transzplantáció sikerrel járt, és a fiú rákja remisszióban van.

Családi fotók Szemjonról

A többi fiatal beteg családja csak reménykedhet a teljes gyógyulásban, miközben arra várnak, hogy a gyerekek hazatérhessenek.

Polinan nővér Veronika nevű betegével