Egy szaúdi orvostanhallgatót 34 év börtönre ítéltek twitteres aktivitása miatt

Szalma al-Sehab bebörtönzött szaúdi aktivista

Egy szaúdi bíróság 34 év börtönbüntetésre ítélt egy orvostanhallgatót, mert „pletykákat” terjesztett Twitteren, és másként gondolkodók posztjait osztotta újra – derült ki a csütörtökön megszerzett bírósági dokumentumokból, ami világszerte felháborodást váltott ki.

Aktivisták és jogászok még a szaúdi igazságszolgáltatás mércéjével mérve is megdöbbentőnek tartják a kétgyermekes anya és a brit Leeds Egyetem kutatója, Szalma al-Sehab ellen hozott ítéletet.

A királyság által eddig meg nem erősített ítélet azt követően született, hogy Mohammed bin Szalmán trónörökös keményen fellép a másként gondolkodók ellen, annak ellenére is hogy uralkodása alatt megadta a nőknek az autóvezetés jogát és más új szabadságjogokat az ultrakonzervatív iszlám országban.

Al-Sehabot egy 2021. januári családi nyaraláson vették őrizetbe, néhány nappal azelőtt, hogy vissza akart térni Nagy-Britanniába – közölte a Freedom Initiative, egy washingtoni székhelyű emberi jogi csoport.

Al-Sehab több mint 285 napig volt börtönben, mielőtt egyáltalán bíróság elé került volna az ügye – derül ki az Associated Press (AP) által megszerzett dokumentumokból.

Ehhez kapcsolódóan: Arcfelismerő rendszer is lesz Szaúd-Arábia „jövő városában”

A Freedom Initiative szerint al-Sehab a szaúdi síita muszlim kisebbség tagja, amely régóta kifogásolja a szunnita vezetésű királyságban tapasztalható szisztematikus megkülönböztetést.

„Szaúd-Arábia azzal dicsekedett a világ előtt, hogy javítja a nők jogait, és jogi reformot indít, de ezzel a visszataszító ítélettel nem kérdés, hogy a helyzet csak rosszabb lesz” – mondta Bethany al-Haidari, a csoport szaúdi ügyekért felelős vezetője.

Mohamed herceg 2017-es hatalomra kerülése óta hatalmas turisztikai projektekkel gyorsította fel az ország gazdaságának diverzifikálását az olajtól – legutóbb a világ leghosszabb épületét jelentették be, amely több mint 160 kilométeren át húzódna a sivatagban. De bírálatokkal is szembesült amiatt, hogy letartóztatja azokat, akik nem állnak be a sorba, köztük másként gondolkodókat, aktivistákat, de hercegeket és üzletembereket is.

A bírák „a közrend megzavarásával és a társadalom destabilizálásával” vádolták al-Sehabot – a hivatalos vádirat szerint kizárólag a közösségi médiában folytatott tevékenysége alapján. Azt állították, hogy al-Sehab követte és továbbosztotta Twitteren disszidensek bejegyzéseit, és „hamis pletykákat terjesztett”.

A terrorizmussal és nemzetbiztonsági bűncselekményekkel foglalkozó különleges bíróság hozta meg a szokatlanul szigorú, 34 éves büntetést, amelyet 34 éves utazási tilalom követ. A döntést a hónap elején hozta a bíróság, miután al-Sehab fellebbezett az eredetileg kiszabott hatéves börtönbüntetés ellen.

„A vádlottra kiszabott hatéves börtönbüntetés csekély mértékű volt a bűncselekményekhez képest – mondta a fellebbviteli bíróságnak egy állami ügyész. – A büntetés módosítását kérem, tekintettel arra, hogy támogatta azokat, akik rendbontást és a társadalom destabilizálását próbálják előidézni, amint azt a Twitter-fiókok követése és retweetelése is mutatja” – olvasható a dokumentumokban.

Ehhez kapcsolódóan: Kiegyezés jöhet az arab tavasz óta tartó vitában

A szaúdi kormány Rijádban, valamint washingtoni és londoni nagykövetsége eddig nem kommentálta az ítéletet.

A Leedsi Egyetem megerősítette, hogy al-Sehab az orvosi karon doktori tanulmányainak utolsó évében volt.

„Mély aggodalommal értesültünk Szalma ügyének legújabb fejleményéről, és most keressük a lehetőségét, hogy tudunk-e valamit tenni érte” – közölte az egyetem.

Al-Sehab börtönbüntetése Washington figyelmét is felkeltette, ahol a külügyminisztérium szerdán közölte, hogy tanulmányozza az ügyet.

„A véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlását és a kiállást a nők jogaiért nem szabad kriminalizálni, soha nem szabad kriminalizálni” – mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök múlt hónapban járt Szaúd-Arábiában, és tárgyalt Mohamed herceggel. Elmondása szerint felvetette emberi jogi aggályait. A találkozó – és a sokat kritizált öklözős kézfogás – éles fordulatot jelentett Biden korábbi álláspontjához képest, amikor a királyságot páriának nevezte Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolása miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Biden főként az iráni atomprogramról tárgyal a Közel-Keleten

Fellebbezésében al-Sehab azt mondta, hogy a szigorú ítélet egyenlő „az én, a családom, a jövőm és a gyermekeim jövőjének elpusztításával”. Két kisfia van, négy- és hatévesek.

Azt mondta a bíráknak, hogy fogalma sem volt arról, hogy terrorizmusnak minősül, ha egyszerűen „kíváncsiságból és mások álláspontjának követése céljából” továbboszt bejegyzéseket egy legfeljebb kétezer követővel rendelkező személyes fiókban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.