Egyéves vita a távolból: Putyin a Kremlből, Navalnij egy börtöncellából

Your browser doesn’t support HTML5

Egy éve tartóztatták le Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt, akit a börtön sem hallgattatott el. Válaszokra várnak a kazah tüntetések áldozatainak családjai. Januárban is megnéztük a fogyasztói árakat, hónapok óta tartó adatgyűjtésünk szerint ötven forinttal lehet olcsóbb a tej február közepétől.

Mindenekelőtt azonban – ha még eddig nem tette volna –, töltse ki múlt heti kvízünket, amelyben egyebek mellett megtippelheti, kik mondták azt 2006-ban, hogy Orbán Viktor jobb lenne köztársasági elnöknek, mint miniszterelnöknek.

Putyin vs. Navalnij, válaszokra váró kazahok

Patthelyzetbe jutott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszej Navalnij ellenzéki vezető politikai vitája, míg az egyik a Kremlben, a másik egy börtöncellában ül. A bebörtönzött politikusnak soha nem volt alkalma tévévitán részt venni az orosz elnökkel, aki még a nevét sem hajlandó a nyilvánosság előtt kiejteni. Mégis vitáznak egymással, a távolból.

Your browser doesn’t support HTML5

Navalnij vs. Putyin – a szavak harcának egy éve

Egy megbilincselt, lelőtt férfi és egy gránátsebesült, akit katonák vittek el a kórházból – kazahok mondták el, hogyan verték le az egész országon végigsöprő kormányellenes tüntetéseket a hatóságok. A demonstrációk a januárban hirtelen megugrott gázárak miatt robbantak ki az országban.

Your browser doesn’t support HTML5

Válaszokra várnak a kazah tüntetések áldozatainak családjai

Grafikonon az árváltozás, térképen a levélszavazás

Hét élelmiszer esetében árstopot vezet be a kormány február 1-jétől. A Szabad Európán tavaly szeptemberben létrehoztunk egy fiktív fogyasztói kosarat: minden hónapban megnézzük bizonyos termékek árát ugyanabban az üzletben.

Az árszabályozott termékek közül négynek mi is követtük az árváltozását.

Ehhez kapcsolódóan: Így változott az általunk figyelt termékek ára

Romániában eddig 185 ezer magyar választó regisztrált levélszavazásra. Megnéztük a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján, honnan szavaznak a külföldön élő magyarok.

A kettős állampolgárságot tiltó országokból eddig 30.401-en jelezték, hogy regisztrálnának, mert szavazni szeretnének április 3-án. A magyarországi lakcímmel rendelkezőknek 146 külképviseleten van lehetőségük szavazni, ami 28-cal több, mint 2018-ban.

Ehhez kapcsolódóan: Honnan szavaznak a külföldön élő magyarok?

A reménytelenség és a párkapcsolati erőszak foglyai

Hetente kerül be a híradásokba családon belüli és párkapcsolati erőszakról szóló tragédia, mégis alig esik szó arról, hogy százezreket, nőket és gyermekeket érint a probléma Magyarországon.

Kikből lesznek a bántalmazók? Mi motiválja őket? Milyen eszközöket vetnek be, hogy megtörjék a partnerüket? A Szabad Európa podcastjában dr. Wirth Judit jogásszal beszélgettünk.

Your browser doesn’t support HTML5

Akárhová mész, megtalállak – Párkapcsolati erőszak Magyarországon – A bántalmazó

Az e heti Sztoriban – a podcastsorozatban, amely az oldalunkon megjelent cikkek hátterével, kulisszatitkaival foglalkozik – Báthory Róberttel beszélgettünk, aki a magyarországi modern kori rabszolgaságról készített megrázó riportot.

Your browser doesn’t support HTML5

Sztoriban – A reménytelenség foglyai

A Szabad Európa az Instagramon is jelen van, kövessen minket ott is!