Egynapos éhségsztrájkot tartanak a politikai foglyok Oroszországban

Virágok a politikai elnyomás áldozatainak moszkvai emlékművén 2023. október 29-én

Számos bebörtönzött orosz politikus és aktivista, köztük Alekszej Navalnij és Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki vezető egynapos éhségsztrájkba kezdett a politikai elnyomás áldozatainak emléknapján.

Pár héttel ezelőtt hirdették meg a figyelemfelhívó akciót. Kezdeményezői között van Navalnij és több, szintén rács mögött lévő egykori munkatársa, Lilia Csanyiseva, Daniel Holodnij és Vagyim Osztanyin is, illetve mások mellett Mihail Kriger háborúellenes aktivista.

„Úgy gondoljuk, hogy ebben a helyzetben helyes visszatérni a gyökereinkhez és hagyományainkhoz” – írták az aktivisták.

1974. október 30-án Gulag-rabok léptek éhségsztrájkba Mordvinföldön és a Permi területen, tiltakozva a politikai üldöztetés ellen.

Oroszországban ennek nyomán október 30. lett a politikai elnyomás áldozatainak emléknapja, amikor is a sztálini terror áldozataira emlékeznek. Akkoriban több millió embert végeztek ki, kínoztak meg és börtönöztek be.

Ennek ellenére erősödőben van Oroszországban a Sztálin és a Szovjetunió iránti nosztalgia. A véreskezű diktátor mosdatása Vlagyimir Putyin államfőtől sem idegen, aki „hatékony menedzsernek” minősítette őt.

Több helyi összegyűlt a távol-keleti Magadan városban található Szomorúság maszkja szobornál. A megmozdulás résztvevői a sztálini időkben meggyilkolt rokonaikra emlékeztek.

Birodbidzsanban koszorúkat helyeztek el a szovjet elnyomás áldozatainak emlékművénél. Országszerte több helyen tartottak hasonló akciókat, Novoszibirszkben és Tomszkban azonban a hatóságok minden indoklás nélkül törölték a megemlékezéseket, másutt őrizetbe vételekre is sor került.