„Eláraszt a nyomor” – a tálibok aratási adója kifacsarja az elszegényedett afgán gazdákat

Afgán gazdák búzát aratnak egy mezőn Herát tartományban (archív fotó)

Az afgán gazdák, akiket már így is megviseltek az elmúlt hónapokban az országot sújtó természeti katasztrófák, bírálták a tálibokat, amiért usrt, egy iszlám adót vetnek ki a termésükre.

Favad már így is komoly nehézségekkel szembesült az októberi nyugat-afganisztáni földrengés miatt, amely súlyosan megrongálta otthonát és gazdaságát. A tálibok azonban újabb bénító pénzügyi csapást mértek a nyugati Herát tartományban élő gazdálkodókra.

Favadot, aki lencsét és búzát termeszt, nemrég arra kényszerítették, hogy fizessen usrt, azaz iszlám adót a termés után.

„A nyomor eláraszt minket, de kénytelenek vagyunk adót fizetni a táliboknak” – mondta Favad a Szabad Európa által működtetett Azadi Rádiónak. Nevét saját védelme érdekében megváltoztattuk.

A 2021-es hatalomátvétel óta az el nem ismert és pénzszűkében lévő tálib kormány a bevételek növelése érdekében vetette ki a termésadót. Míg az adóbeszedés kezdetben szórványosan és egyenetlenül folyt az országban, később szigorítottak.

Ez sok gazdát feldühített, akik szerint a militáns csoport nem vette figyelembe az elszenvedett veszteségeket.

Afganisztánban az elmúlt években számos halálos természeti katasztrófa pusztított, például földrengések, áradások és súlyos aszály, ami súlyosbította a világ legnagyobb humanitárius válságát az országban.

Tálib adók

A tálibok tízszázalékos adót vetettek ki az öntözött földekről származó termésre, és ötszázalékosat a nem öntözött terményekre. A befizetéseket az iszlám törvények szerinti kötelezettségnek minősítették.

Egy afgán földműves májusban búzát arat a dél-afganisztáni Kandahár tartományban

A tálibok nagymértékben támaszkodnak az agresszív adóztatásra a bevételeik növelése érdekében. Mindent megadóztatnak az áruszállítástól kezdve a boltok előtti tábla kihelyezéséig.

A nem átlátható tálib kormányzás és az alapvető szolgáltatások romlása vagy leállása miatt az afgánok elégedetlenek, hogy nem kapnak semmit cserébe.

Az előző, a Nyugat által támogatott afgán kormány nem vetett ki iszlám adókat, például zakatot, egy 2,5 százalékos vagyonadót sem, amelyet a tálibok szintén beszednek az emberek becsült vagyona után. A zakat az iszlám öt pillérének egyike, minden muszlim számára kötelezettség.

A tálibok 19 évnyi uralmuk alatt beszedték az usrt és a zakatot az irányításuk alatt élő afgánoktól, köztük az ópiumtermesztő földművesektől. Az adó az egyik fő bevételi forrásuk.

„Semmim sem maradt”

Avalmir egy másik afgán földműves, aki kritizálja a tálibok agresszív adóbeszedését. Kabul mellett van farmja. Azt mondja, hogy idén körülbelül 45 kiló búzát kellett átadnia a táliboknak a 450 kilós termésből.

„Kényszerítettek, hogy fizessek, annak ellenére, hogy a tavaszi áradások miatt veszteséget szenvedtem el” – mondta az Azadi Rádiónak.

Afgán gazdák válogatják a búzakötegeket a keleti Nangarhar tartomány egyik szántóföldjén (archív kép)

Ali Reza, az északi Szar-e Pul tartományban élő földműves szerint a tálibok magas adókat vetnek ki az elszegényedett afgánokra, anélkül hogy cserében biztosítanák az alapvető szolgáltatásokat.

„Azt akarjuk, hogy a tálib kormány javítsa meg az útjainkat, építsen új kórházakat és iskolákat” – mondta az Azadi Rádiónak.

Kaszim, aki az északkeleti Badahsan tartományban gazdálkodik, azt mondta, hogy a tavaszi áradások tönkretették a termés egy részét, nem tudja kifizetni az usrt. „Nincs mit adnom nekik” – mondta.

A tálib mezőgazdasági minisztérium nem válaszolt az Azadi Rádió megkeresésére.

A legtöbb iszlám országban nem vetnek ki kötelező iszlám adót az állampolgárokra. Néhány országban a zakat adományként fizethető, amit szegényeknek és rászorulóknak szánnak.

A kormányok által beszedett zakat kritikusai, köztük iszlám tudósok és segélyszervezetek úgy vélik, hogy a gyakorlat nem enyhítette a szegénységet a muszlim világban. Azt állítják, hogy a pénzt gyakran elpazarolják és rosszul költik el.

Egy afgán egyházi vezető – aki tartva a megtorlástól név nélkül nyilatkozott – azt mondta, hogy a táliboknak „még csak felhatalmazásuk sincs” az iszlám adók beszedésére.

Az iszlám szerint a muszlimokat arra ösztönzik, hogy adakozzanak a közösségük szegényeinek. A kormányoknak – szerinte – nincs felhatalmazásuk arra, hogy iszlám adókat vessenek ki és szedjenek be.

Írta Abubakar Siddique a Szabad Európa által működtetett Azadi Rádió tudósítása alapján.