„Elegem van az urambátyámból” – ezért is kíváncsiak sokan Magyar Péterre

Tízezrek voltak kíváncsiak a NER-ből kivált Magyar Péter zászlóbontására március 15-én az Andrássy úton

Vigyázzunk, kire szavaz a gyerek – üzente meg Orbán Viktor követőtáborának március 15-én. A szakértő szerint ugyanis a Fidesz belátta, hogy nem tudja megszólítani a fiatalokat. Közben több tízezren voltak kíváncsiak a NER-ből kivált Magyar Péter zászlóbontására. A héten az is kiderült, hogy Rákosrendezőn épülhet az EU legnagyobb felhőkarcolója – annak ellenére, hogy sem a fővárosiak, sem a szakemberek, sem maga Lázár János nem szeretne több toronyházat a fővárosban. Oroszországban – valós ellenzék híján – újabb hat évre bebetonozta a hatalmát Putyin, amivel megdöntheti Sztálin harmincéves uralmát is. A magyar kormányfő levélben gratulált a választási győzelemhez. Videóink, képgalériáink és közösségimédia-posztjaink az elmúlt hét legfontosabb eseményeiről.

A NER-ből kivált Magyar Péter zászlóbontására tízezrek voltak kíváncsiak március 15-én, de vajon miért? Résztvevőket kérdeztünk a helyszínen:

Míg Orbán Viktor Brüsszel elfoglalásáról beszélt március 15-én, addig Magyar Péter tüntetése az Európa című dallal indult az Andrássy úton. A zászlót bontó politikus azt mondta, Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez.

„1848-ban megálltunk Schwechatnál, most nem tesszük. Most Brüsszelig fogunk menetelni, mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az Európai Unióban. Nem vagyunk éppen csikók, mégiscsak 1100 éves állam volnánk, tapasztaltak és ütésállók, tudjuk, melyik kapun masírozzunk be, és hogyan rendezzük át az uniót. Itt az ideje, hogy a helytartótanács Brüsszelben is reszketni méltóztassék” – mondta ünnepi beszédében a Nemzeti Múzeumnál Orbán Viktor, miközben a Tanítanék Mozgalom aktivistái tükröket próbáltak a magasba emelni.

Mivel a Fidesz nem képes megszólítani a fiatalokat, Orbán meghúzta a vészcsengőt, és felszólította idősebb táborát, hogy győzzék meg a gyerekeiket, kire kell szavazniuk – mondja Novák Zoltán politológus.

Orbán Viktor kormányfő ünnepi beszédében meg sem említette az önkormányzati választást. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint ez azt jelzi: a kampány más szinten, a háború vagy béke üzenetéről fog szólni. Hozzátette: Magyar Péter sikere attól is függ, talál-e olyan vállalkozói réteget, amelyik nem függ a NER-től, és nem fél támogatni őt.

Közben a magyar kormány még mindig nem mondott le róla, hogy maxi-Dubajt építsen Rákosrendezőn, ahol az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolóját húznák fel a Khaleej Times értesülései szerint. Ekkora lenne a tagállamok jelenlegi legmagasabb épületeihez képest a Normafa magasságát elérő, 450 méteres toronyház Budapesten:

Pedig sem Lázár János, sem szakértők nem tartják szerencsésnek további felhőkarcolók építését a fővárosban – és ami talán a legfontosabb: az itt élők sem szeretnének magas toronyházak között élni:

Ehhez kapcsolódóan: Rákosrendezőből Rákos-Dubaj? – ezermilliárdokból kifényesített rozsdaövezet

Március 15-én, az oroszországi elnökválasztás első napján a szavazóhelyiségekben számos támadás érte a szavazóurnákat. Egyesek Molotov-koktélt dobtak az irodákra, mások felgyújtották vagy a Zeljonka nevű orosz fertőtlenítővel rongálták meg a szavazólapokat. A választást széles körben sem szabadnak, sem tisztességesnek nem tartják, és ez arra késztette az ellenzéki vezetőket, hogy a háromnapos szavazás alatt összehangolt tiltakozásra szólítsanak fel.

Your browser doesn’t support HTML5

A hírhedt zöld folyadékkal érvénytelenítették a szavazólapokat Oroszország-szerte, a tiltakozók akár öt évet is kaphatnak

Vlagyimir Putyin vasárnap mégis rekordszámú szavazattal győzött az oroszországi elnökválasztáson. Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatóinak tiltakozása nem volt átütő. Szakértők szerint a politikai elnyomás miatt és független média híján a választás sem szabad, sem tisztességes nem volt.

Oroszország történetének eddigi legtöbb szavazatával győzött Putyin vasárnap

Orbán Viktor gratulált Vlagyimir Putyinnak a választási győzelméhez. Mint ismert, a KGB egykori külföldi hírszerző tisztje, a 71 éves Putyin újabb hat évre betonozta be a hatalmát, amivel már Sztálin rekordját is megdöntheti, aki csaknem harminc éven keresztül volt a Kreml ura. Orbán kimondottan erősítené Magyarország együttműködését a putyini Oroszországgal.

Itthon bemutatták Rákay Philip Most vagy soha! című filmjét. „Megkockáztatom, magyar filmbe talán soha senki nem fektetett ennyi energiát. És ez nem pusztán pénz, hanem emberi hozzáállás kérdése. A katarzist haladárék ódivatúnak gondolják, mi viszont örök érvényűnek” – mondta Rákay Philip a Mandinernek a film bemutatója kapcsán. De tényleg így van? Tegye próbára tudását kvízünkkel, hátha jobban képben van a magyar filmtörténelemmel, mint a mega-költségvetésű mozi kreatív producere:

Kiss Mari színművész kapta idén a Psota Irén-díjat, amelyet minden évben annak a színésznőnek ítélnek oda, „akinek a tehetsége, színpadi sokszínűsége méltónak bizonyul Psota Irén örökségéhez”. A színművész a Szabad Európának korábban adott interjút, akkor azt mondta: amikor annak idején jött a Fidesz és a fiatalok, nem gondolta, hogy majd gyűlölni fogjuk egymást, és egy rendszer épül arra, hogy valakit semmissé tegyen, és ne legyenek lehetőségei.

A színművésszel készült interjút itt tudja megnézni:

Végül Szelfi című podcastsorozatunkban múlt héten dr. Gerevich József volt a vendégünk, aki a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején kezdett el drog- és alkoholfüggőkkel foglalkozni. Miután nyilvánvalóvá vált számára, hogy a pszichiátriai klinika hagyományos pszichiátriai osztálya nem alkalmas arra, hogy segítsenek ezeknek a pácienseknek, új utakat keresett.

Your browser doesn’t support HTML5

Egy diktatúrában kellett egy demokratikus modellt felépítenünk – interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel