Elemzés: Új háború kezdetét jelzik Izrael halálos légicsapásai Libanon ellen

Izraeli légicsapás helyszíne egy libanoni településen 2024. szeptember 24-én

Bár szárazföldi offenzívára egyelőre nem került sor, Izrael és a Hezbollah terrorszervezet máris olyan háborúban áll, amelyet korábban láthatólag mindkét fél próbált elkerülni. Izrael az utóbbi hetekben fokozta a légicsapásait, ami stratégiai elemzők szerint igen kockázatos.

Izrael a legtöbb halálos áldozatot követelő bombázást hajtotta végre a héten Libanonban a 2006-ban a Hezbollahhal vívott öthetes, pusztító fegyveres konfliktusa óta. A szeptember 23–24-i, több száz ember életét követelő légitámadások egy újabb háború kezdetét jelzik Izrael és régi ellensége, a Hezbollah között – mutattak rá szakértők.

A felek a Gázai övezetet uraló Hamász elleni izraeli katonai műveletek tavaly októberi megindítása óta szinte folyamatosan lövik egymást. A Hezbollah azt hangoztatja, hogy a palesztinokkal való szolidaritás jegyében rakétázza a zsidó államot. Izrael halálos légicsapásai azonban, amelyekre röviddel az ugyancsak Izraelnek tulajdonított, előző heti robbanószerkezetes támadássorozat után került sor, új konfliktus kirobbanását jelzik.

„Mind a két fél tovább eszkalálhat, viszont már most is olyan szintű erőszak tapasztalható, mint a 2006-os, második libanoni háború során” – mondta Michael Horowitz, a Le Beck International tanácsadó cég hírszerzési vezetője. A szakértő szerint „csaknem elenyészően kicsi” a különbség a folyamatban lévő konfliktus és egy totális háború között.

Az Irán által támogatott Hezbollah az elmúlt hónapokban számos látványos kudarcot szenvedett, ideértve azt is, hogy Izrael likvidálta több magas rangú parancsnokát. A milícia fegyveresei által újabban használt csipogók és walkie-talkie-k előző heti összehangolt felrobbantása pedig a személyi sérülések mellett a csoport kommunikációját is nehéz helyzetbe hozta.

Elemzők szerint ugyanakkor a libanoni fegyveres szervezetet jelentős veszteségei ellenére sem szabad leírni. Horowitz arra figyelmeztetett, hogy a Hezbollah „teljes harcképtelenné tétele nem lehet reális célkitűzés”, tekintettel a milícia jelentős katonai arzenáljára és több tízezres létszámára.

Kocsisor Bejrúttól délre, amint az emberek menekülni próbálnak Libanon déli részéből 2024. szeptember 24-én

A Hezbollah azzal torolta meg a friss légitámadásokat, hogy rakétákat lőtt ki a szomszédos ország északi részére; kifinomultabb fegyvereiket, például a drónjaikat, illetve a közepes és nagyobb hatótávolságú rakétáikat viszont még nem vetették be, amelyekkel mélységi célpontokra is csapást mérhetnének.

A Hezbollah ragaszkodik ahhoz, hogy addig fogja támadni Izraelt, amíg nem születik tűzszüneti egyezség a gázai háború lezárása érdekében, Izrael viszont északi határtérsége biztonságát kívánja garantálni, hogy a körzetből kitelepített emberek hazatérhessenek.

„Az izraeliek úgy gondolják, hogy ha elég erős nyomást gyakorolnak a Hezbollahra, végül majd beleegyeznek a libanoni és a gázai front szétválasztásába – vagy akkora veszteségeket szenved, hogy jelentősen meggyengüljenek a képességei a tizenegy hónapja tartó, felőrlő háború folytatásához” – mondta Horowitz.

Szakértők szerint azonban Izrael veszélyes stratégiát követ a Hezbollah elleni támadásai fokozásával. „Az értékelés arról szólhat, hogy Izrael semlegesítheti a Hezbollah arzenáljának jelentős részét, mielőtt tömeges támadások végrehajtására használhatnák Izrael központi része ellen, illetve hogy Iránt és a Hezbollahot is elrettentse az eszkalációtól. Ez igen kockázatos játszma” – vélekedett a Le Beck International munkatársa.

A Hezbollah fő támogatójának számító Irán eddig vonakodott közvetlenül belekeveredni a felek közötti konfliktusba.

Jalali Hashemi londoni politikai kommentátor a Szabad Európának nyilatkozva arról számolt be, hogy a Hezbollah viszonylag visszafogott bosszúcsapása és Irán látszólagos hezitálása felbátoríthatja az izraeli miniszterelnököt, hogy „még pusztítóbb támadásokat” hajtson végre.

Irán és Izrael már többször a háború szélére került, például a Hamász politikai vezetőjének idén júliusi teheráni meggyilkolása után, amiért Teherán a zsidó államot tette felelőssé, megtorlást ígérve.

Ali Mohtadi, a térség szakértője szerint Irán a 2006-os libanoni háború során is tartózkodott attól, hogy közvetlenül beszálljon a harcokba, ehelyett fegyverekkel és egyéb eszközökkel látta el szövetségesét. „Lehet, hogy bár Irán más helyzetben van, mint 2006-ban, továbbra is ugyanilyen mértékű támogatást fog nyújtani Libanonnak (a Hezbollahnak)” – hangsúlyozta.

Libanon szerint csaknem 500 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak