Elesett egy Ukrajna oldalán harcoló orosz ellenzéki aktivista

Ildar Dagyin

A korábban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben megfogalmazott kritikái miatt börtönbe kerülő Ildar Dagyin az ukrajnai Harkivi területen vesztette életét.

Kszenyija Larina, az Eho Moszkvi egykori újságírója arról számolt be az X-en, hogy az aktivista haláláról Igor Volobujev, a Gazprombank szintén Ukrajna oldalán harcoló volt alelnöke tájékoztatta. „Mély sajnálattal kell közölnöm, hogy Ildar Dagyin – hívójele: Gandhi – tegnap meghalt a harcokban az északkelet-ukrajnai Harkivi területen” – erősítette meg barátja, a külföldre menekült egykori parlamenti képviselő, Ilja Ponomarjov.

Szavai szerint a 42 éves férfi „bátor és elszánt harcos” volt, aki „a fronton küzdött a putyinizmus ellen” az ukrán hadsereg „szibériai zászlóaljában”, majd „Oroszország Szabadságlégiójában”.

Dagyint 2015-ben két és fél év börtönbüntetésre ítélték Oroszországban, mert tüntetéseket szervezett a hatóságok ellen. Ezzel ő lett az első, akire letöltendő szabadságvesztést szabtak ki a tiltakozások korlátozását célzó 2014-es törvény alapján. Egy különösen kemény fogolytáborban raboskodott, 2016-ban nyílt levelében írt az elszenvedett kínzásról és megaláztatásokról.

Készült az AFP hírügynökség tudósításának felhasználásával.