Életbe lépett a négynapos tűzszünet a Gázai övezetben

Izraeli katonák a Gázai övezetből kivonulva 2023. november 24-én

Péntek reggel kezdődött az ideiglenes fegyverszünet Izrael és a Hamász között, az egyezmény alapján a Hamász ötven túszt enged szabadon százötven palesztin fogolyért cserébe.

A tűzszünet bizonyos megkönnyebbülést jelent a már több mint egy hónapja hevesen bombázott Gázai övezet nagyjából 2,3 millió lakosának, illetve a területet uraló szélsőségesek által október 7-én elrabolt túszok családjainak.

Az amerikai, egyiptomi és katari közvetítéssel tető alá hozott megegyezés nyomán péntek reggel 7-kor elhallgattak a fegyverek, és a tervek szerint ez legalább négy napig így fog maradni.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász elvileg helyi idő szerint délután 4-kor átadja Izraelnek a túszok első csoportját, tizenhárom gyereket és nőt, háromszor annyi, biztonsági okból őrizetbe vett palesztin női és 19 év alatti rabért cserébe.

Ehhez kapcsolódóan: Reménysugárként tekintenek a fegyverszüneti megállapodásra a Gázába hurcolt túszok családjai

A zsidó állam közölte, hogy a fegyverszünet a megállapodásban szereplő négy nap után is folytatódhat, egészen addig, amíg az iszlamisták legalább tíz túszt engednek szabadon naponta. Egy palesztin forrás úgy vélekedett, hogy a szabadon bocsátások második hulláma akár száz túszt is érinthet hónap végéig.

Az egyezség lehetővé teszi a humanitárius segélyek bejuttatását az ostromlott övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhet, köztük négy üzemanyag-szállító.

Emellett Izrael ez idő alatt nem folytathat légi eszközökkel megfigyelést Gáza déli részén, és az északi területeken is csak napi hat órában.

A megállapodásnak eredetileg csütörtök reggel kellett volna életbe lépnie, de szerda késő este hirtelen elhalasztották.

Your browser doesn’t support HTML5

Stabilizálódik az al-Sifa kórházból evakuált koraszülöttek állapota

Mindkét fél leszögezte, hogy a fegyverszünet vége után folytatja a harcot. „Nem fejezzük be a háborút. Addig folytatjuk, amíg nem győzünk” – figyelmeztetett Herci Halevi izraeli vezérkari főnök.

Ezt Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök is megerősítette, mondván, hogy mindaddig folytatódni fog a háború, amíg „el nem érik minden céljukat”, beleértve a Hamász megsemmisítését és mindegyik túsz kiszabadítását.

A tűzszünet életbe lépése előtt az övezet melletti Nir Óz és Nir Am kibucban is légiriadó volt ellenséges rakéták miatt, miközben az izraeli hadsereg ezalatt a Gázai övezet egész területén támadott, többek között felrobbantották az al-Sifa kórház alatti terroralagutat.

Your browser doesn’t support HTML5

Izrael: Ötven méter hosszú Hamász-alagút húzódik az al-Sifa kórház alatt

Eközben az izraeli hadsereg röplapokat szórt le Gáza déli területén, arra figyelmeztetve az északról oda menekült embereket, hogy egyelőre ne próbáljanak visszatérni otthonukba, meg fogják akadályozni az efféle kísérleteket.

A 2,3 milliós gázai lakosság közel háromnegyede kényszerült lakóhelye elhagyására a harcok miatt.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek.

Ehhez kapcsolódóan: „Messze túl sok” palesztin áldozatról beszélt az amerikai külügyminiszter

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma mára meghaladja a 13.300-at, és nagyjából hatezer embert eltűntként tartanak számon. A helyi egészségügyi minisztérium jelentései nem tesznek különbséget a civilek és a fegyveresek között, ugyanakkor a tárca azt állítja, hogy az áldozatok többsége nő és kiskorú.

Izraeli tájékoztatás szerint több ezer Hamász-harcossal végeztek, bár nem mutattak be bizonyítékokat erre vonatkozóan.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.