Elhunyt a 2016-os törökországi puccskísérlet szervezésével vádolt Fethullah Gülen

Fethullah Gülen az Egyesült Államokban 2014-ben

Életének 83. évében elhunyt az amerikai száműzetésben élő muzulmán hitszónok, aki a vádak szerint az értelmi szerzője volt a kudarcba fulladt 2016-os törökországi puccskísérletnek.

A prédikátor Törökországban – egyébként betiltott – Herkul nevű weboldalán azt írták, hogy vasárnap este halt meg az egyesült államokbeli kórházban, ahol kezelték. A befolyásos iszlám mozgalmat felépítő Fethullah Gülen egykor Recep Tayyip Erdoğan török elnök szövetségese volt, később látványosan szakítottak. Ankara őt tette felelőssége a 2016-os sikertelen hatalomátvételi kísérletért is, amelyben mintegy kétszázötven ember vesztette életét, ezért megfosztották török állampolgárságától.

Gülen, aki 1999 óta az Egyesült Államokban élt önkéntes száműzetésben, tagadta, hogy köze lett volna a puccshoz, sőt a leghatározottabban elítélte. „Olyan emberként, aki az elmúlt öt évtized során több katonai puccsot is elszenvedett, különösen sértő, hogy azzal vádolnak, hogy bármi közöm lenne egy ilyen kísérlethez” – mondta.

Az általa alapított Hizmet (Szolgálat) nevű hálózat az iszlám egy mérsékelt, a nyugati típusú oktatást, a szabadpiacot és a vallások közötti párbeszédet támogató változatát igyekszik terjeszteni. A sikertelen puccs óta a mozgalmat szisztematikusan felszámolták Törökországban, és befolyása nemzetközileg is erősen csökkent.

A török hatóságok 2014-ben elfogatóparancsot adtak ki Gülen ellen, mozgalmát pedig két évvel később terrorszervezetként jegyezték be. Erdoğan 2016-ban árulónak minősítette a tagjait, és ígéretet tett rá, hogy kiirtja Törökországból a hálózatot, amelyet rákos daganatként jellemzett.

Ehhez kapcsolódóan: Háromszáz ember kapott életfogytiglant a 2016-os török puccs tömegperében

Több száz olyan iskolát, céget, médiumot, egyesületet zárattak be, amely a mozgalomhoz volt köthető. A hatalomátvételi kísérlet után legalább 77 ezer embert tartóztattak le, illetve mintegy 150 ezer főt mozdítottak el az állásából.

Gülen 1941-ben született egy faluban a kelet-törökországi Erzurum tartományban. Apja imám volt, így már gyermekkorától a Koránt tanulmányozta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.