Elindult az oltási hét, van ahol már kora reggel hosszú sorok voltak

Oltópont a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. március 28-án

November 22. és 28. között 101 megyei és városi kórházban kialakított oltóponton reggel 7 és 19 óra között, előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is várják azokat, akik akár az első, akár második, akár harmadik oltásra jelentkeznek.

Mint arról a Szabad Európa is több cikkben beszámolt, ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott.

A legfontosabb tudnivalók az oltási hétről

A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint az oltásra érkezőknek ezúttal is vinniük kell

  • a személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya),
  • második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat,
  • meggyorsítja a folyamatot, ha az oltásra jelentkezők kitöltve és aláírva magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, ami a 3. oltás esetén is kell.
  • Fontos, hogy mindenki viseljen maszkot.

Az alábbi linkre kattintva elérhető az oltópontok teljes listája.

Ehhez kapcsolódóan: Megjelent az oltópontok listája, és újabb tévhitet oszlatott el a virológus

Időpontfoglalás nélkül

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra valamennyi oltásra. Az előzetesen regisztráltaknak ugyanakkor azért javasolják mégis az időpontfoglalást, mert így az ígéretek szerint el tudják kerülni a sorban állást. De foglalás nélkül is beoltanak mindenkit. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik.

Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

Az első oltásra érkezőknél fel tudják gyorsítani ezt a folyamatot, ha magukkal viszik kinyomtatva és kitöltve a regisztrációs lapot és a hozzájárulási nyilatkozatot, amit az alábbi két linkre kattintva elérnek.

Ehhez kapcsolódóan: Már ne kérjen itthon Szputnyikot, ha maradt is valahol, megromolhatott

Ötféle vakcina áll rendelkezésre

A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynikból már eleve nem lehet sok, de ami maradhatott, annak is szinte biztosan lejárt már a szavatossága. Mint írják, az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában.

Ehhez kapcsolódóan: Már ne kérjen itthon Szputnyikot, ha maradt is valahol, megromolhatott

A harmadik oltás

Ezt mindenkinek ajánlják, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta. Az ehhez szükséges nyilatkozat az alábbi linkről letölthető.

Ehhez kapcsolódóan: Jakab Ferenc: két vektorvakcina után ne kérjen Janssent

Oltják a kamaszokat is

A még oltatlan 12-18 éves gyermekek oltására is lehetőség van ezen az akcióhéten, ez esetben javasolt a szülői kíséret is az oltásra. Elengedhetetlen viszont a szülői hozzájáruló nyilatkozat, ami az alábbi linken elérhető.

A hvg.hu beszámolója szerint az Uzsoki Utcai Kórházban már reggel hét óra körül is hosszú sor alakult ki. Budapesten van egyébként a legtöbb oltópont, és noha nyilván érdemes a legközelebbit választani, bármelyikben beoltják a jelentkezőket.

Az Index beszámolója szerint a 11. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban már háromnegyed hétkor az épületen kívül kígyózott a sor.