„Elismeréssel nem tudok fizetni a boltban” – Az óvodapedagógusok is elégedetlenkedtek

Your browser doesn’t support HTML5

Tizenöt ledolgozott év után bruttó hatezer forint fizetésemelés jár nekik, mégis sokáig kitartottak, de a rezsicsökkentés megszűnése után tömegesen kezdtek felmondani az egyik XV. kerületi összevont óvodában. Mint mondják: többé nem engedhetik meg maguknak anyagilag, hogy a hivatásukban dolgozzanak. A hét videóiból, podcastjaiból és képgalériáiból válogattunk.

A XV. kerület összes óvodája bezárt pénteken egy napra, az óvodapedagógusok polgári engedetlenséggel akarták felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a méltatlan bérek miatt szó szerint nem tudnak megélni a fizetésükből, emiatt olyan sok a pályaelhagyó, hogy az az óvodai ellátás színvonalát veszélyezteti. Óvónők és egy szülő nyilatkozott nekünk a kialakult helyzetről:

Your browser doesn’t support HTML5

A boltban nem lehet elismeréssel fizetni – az óvodai ellátást veszélyeztetik a dolgozók megélhetési gondjai

A pedagógusok polgári engedetlenségéről is beszélgettünk Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadóval, aki szerint bár a nagyvárosokban bátrabbak a pedagógusok, a kisebb településeken elakadhat a tiltakozáshullám. Kérdés az is, hogy van-e esélye a diákoknak politikusok nélkül.

Your browser doesn’t support HTML5

Elemző: "Nem fantasztikus ördögi terv, hanem kapkodás, ami a rezsi körül megy"

Mi a közös egy burgerezőben és egy fitneszteremben? A szolidaritás. Előbbiben hamburgert neveztek el Palya Tamásról, akit azért rúgtak ki a munkahelyéről, mert polgári engedetlenségi akciókban vett részt. Egy női fitneszterem pedig ingyenes fitneszbérletet ajánlott fel a kirúgott pedagógusoknak. Videónkban azt igyekeztük megmutatni, hogy egyre több a hasonló szolidaritási akció a pedagógusokkal:

Mindeközben folyamatosan hidegebb lesz, mégis sokan kényszerülnek arra, hogy spóroljanak a fűtéssel és túléljék az elszabadult rezsiárakat. Ki így, ki úgy, a Miniszterelnökségen például a repipogácsa mennyiségének csökkentésével:

Ide kapcsolódik e heti kvízünk is, ahol azt tesztelheti, mennyire tudja, milyen trükköket ajánlottak és vetettek be maguk a politikusaink a rezsiszámlák ellen:

Ukrajnában is a télre készülnek, ráadásul több mint ezer településen nincs áram, mert az erőművek közel egyharmada működésképtelenné vált az orosz támadásokban:

Így készülnek az ukránok a télre az ostromlott erőművek árnyékában