Eljárás indult a fronton szolgáló szeretteik hazahozását követelő orosz nők ellen

Nők követelik Moszkvában 2024. szeptember 21-én szeretteik hazahozását az ukrajnai frontról

Nagyjából húsz nő tüntetett előző hétvégén az orosz védelmi minisztérium előtt, követelve, hogy mielőbb juttassák haza a besorozott katonaként Ukrajnába vezényelt szeretteiket. Legalább kettejük ellen hatósági eljárás indult engedély nélküli demonstráció rendezése miatt.

A megmozdulás résztvevőit a rendőrség kihallgatta. Kettejük, Anna Bogatcsenko és Anasztaszija Szlavik ellen vádat is emeltek – jelentette az OVD-Info nevű jogvédő szervezet.

A tiltakozó akció éppen a Vlagyimir Putyin elnök által kiadott rendelet második évfordulójára esett, amelynek keretében részleges mozgósítást hirdettek az országban mintegy háromszázezer ember fegyverbe állításával.

A tüntetők találkozni szerettek volna Andrej Belusov védelmi miniszterrel, és férjük, fiaik leszerelését követelték.

Miután bejelentették, hogy tábort akarnak verni éjszakára a tárca moszkvai épülete előtt, a rendőrség erőszakkal feloszlatta a csoportot, sőt néhányukat rövid időre őrizetbe is vették.

Ehhez kapcsolódóan: A mozgósítás óta az orosz nők fokozták az ukrajnai háború elleni tiltakozást

Az orosz elnök 2022 októberében közölte, hogy a részleges mozgósítás véget ért, de erről nem írt alá semmilyen rendeletet, mondván, hogy nincs rá szükség. Később kitért arra, hogy a besorozott katonák a konfliktus lezárulásáig a fegyveres erőknél maradnak. A részleges mobilizációt lezáró rendelet hiánya lehetővé teszi, hogy a hatóságok továbbra se engedjék haza az Ukrajnában állomásozó férfiakat.

A mozgósítás bejelentése után orosz állampolgárok százezrei hagyták el az országot, a legtöbben Georgiába, Kazahsztánba, Mongóliába és Törökországba mentek.

Az ukrajnai háborúban már több tízezer orosz katona vesztette életét, a konfliktus súlyos csapást jelent az ország gazdaságára.

A Kreml betiltotta a háború bárminemű kritizálását, teljesen elnémult Oroszországban a másként gondolkodók hangja.

Készült az OVD-Info jelentésének felhasználásával.