Ellopott show az EP-ben és „közszolgálatiság néven futó világbotrány” Magyarországon

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő az EP strasbourgi plenáris ülésén 2024. október 9-én

Nem zajlott épp békésen és csendesen a magyar elnökség fémjelezte első plenáris ülés az EP-ben, sokan és hevesen támadták a magyar kormányfő politikáját. Még Magyar Péter elől is ellopták ezzel a show-t – mondta szakértőnk. A Tisza Párt elnöke előző hétvégén a közmédiánál szervezett tüntetést. Először szólaltak meg magyar túlélők a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásáról. A hét legnépszerűbb közösségimédia-tartalmaiból válogattunk.

Orbán eleve csihi-puhira készült, de aligha Ursula von der Leyentől számított támadásra, ami viszont láthatóan annyira felbosszantotta, hogy példátlan módon heves, személyeskedéstől sem mentes támadást intézett a bizottság elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának elnöke ellen.

Ami közszolgálatiság néven fut, az világbotrány – mondta Magyar Péter. A Tisza Párt elnöke múlt hétvégén az MTVA székháza elé szervezett tüntetést:

Tudja különben, hogyan kell migránsos anyagot készíteni az M1 Híradójában? Kit kell támogatni a köztévén a kampányban a birtokunkba került hangfelvételek alapján? És mit mondott ki a bíróság és a Kúria is a köztévé hírigazgatójáról? Tudja, hogyan működik a magyar közmédia? Tegyen egy próbát kvízünkkel!

„A szélsőjobboldali nacionalista erők úgy érzik, hogy lendületben vannak. Tehát miközben Orbán tényleg elszigeteltebb, mint korábban bármikor, mert az Európai Tanácsban egyértelműen páriának számít, politikailag kevésbé érzi magát így, mert sajnos egyfajta orbánizáció zajlik több európai országban is. Orbán pedig ettől erősebbnek érzi magát” – mondta a Szabad Európának Nathalie Tocci politológus, az olasz Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója.

Közben Ausztriában több ezer tüntető vonult fel Bécsben, hogy felszólítsa az osztrák politikai pártokat – különösen a kormányzó konzervatívokat –, hogy ne alakítsanak kormányt a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (FPÖ), amely első ízben nyert parlamenti választást.

Több mint tizenötezren tüntettek Bécsben az FPÖ ellen

Egy év telt el azóta, hogy Izrael háborút indított a Hamász ellen azután, hogy a terrorszervezet betört Izraelbe több száz halottat és túszt ejtve. Képgalériában mutattuk meg, mi maradt mára Gázában:

Egy évvel a háború kitörése után szinte csak romok maradtak Gázában

Először nyilatkoztak magyar túlélők a tavaly október 7-i terrortámadásról, amikor több száz résztvevőt öltek meg a Hamász fegyveresei egy goafesztiválon: