Elromlott klímák miatt állnak az operációk több fővárosi kórházban

Máté Zsolt, az urológiai osztály vezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház felújított sebészeti műtőblokkjában 2023. március 3-án (képünk illusztráció)

Kedd óta nem tudnak operálni az Uzsoki Utcai Kórház műtőiben a hőség miatt, mert elromlott a klíma. A Szent János kórház traumatológiáján hasonló meghibásodás történt, ezért ott is leálltak a műtétek. Az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot, a Jánosban 38 fokot mértek, ezért jelezték, hogy nem tudnak beteget fogadni.

Ebben a két kórházban látják el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát. Most ennyivel több beteg hárul a még működő, másik három traumatológiai centrumra – írja a Népszava.

A lap információi szerint mindkét intézmény haváriahelyzetként, azaz azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a hibát.

A fővárosi Uzsoki utcai kórházban egyetlen műtőt sem tudnak használni, ezért átütemezték a sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatológiai, szemészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását, a sürgős eseteket pedig máshova irányították.

A lap úgy tudja: a helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron sem lehet 20-24 foknál magasabb hőmérséklet. A kórházak klimatizálási problémája ötödik éve megoldatlan a lap szerint.

Legutóbb 2019-ben mérte fel a Magyar Kórházszövetség a hazai kórházak hűtési helyzetét, akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt klíma.

A műtőklímák hiányosságai miatt az alapvető jogok biztosa is indított vizsgálatot, amely 2021-ben zárult le. A jelentés komoly munkavédelmi hiányosságokat állapított meg.

Idén májusban a Magyar Hang írta meg, hogy továbbra sem tudni, milyen lépések történtek az egészségügyi intézmények klimatizálásával kapcsolatban.

Ehhez kapcsolódóan: Legkevesebb 13 milliárd forintba kerültek az államtitkár szerint használhatatlan egészségügyi fejlesztések