Első fokon tizenhárom évet kapott a Quaestor-csalásért Tarsoly Csaba

Tarsoly Csaba (jobbra) és ügyvédje a Fővárosi Törvényszéken 2024. szeptember 2-án

A vád szerint 77 milliárd forintos kárt okoztak, mintegy húsz éven keresztül lopták az ügyfeleik pénzét. A nyolc éve tartó bírósági eljárásban első fokon tizenhárom év fegyházra ítélték a Quaestor volt vezetőjét. Nyolc másik vádlott is kapott büntetést.

Tarsoly Csabát egyebek mellett bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és társtettesként bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt ítélték el tizenhárom évre. A bíróság elrendelte az első- és M. Zsolt harmadrendű vádlott őrizetbe vételét – számolt be a Telex.

A Fővárosi Törvényszék bírája szóbeli indoklásában azt mondta, hogy a vádlotti védekezés nagyrészt nem az ügy érdemi részeire tért ki, hanem arra, hogy a bíróság zárja ki a terhelő bizonyítékokat, tanúkat és szakértőket.

„Mondhatnám úgy is, hogy a cél az volt, hogy minél később fejeződjön be az eljárás, vagy talán ne is fejeződjön be. Ezzel semmi gond nincs, ez egy jó védekezési taktika, csak szükség lenne ilyenkor B tervre is, hogy ha mégis befejeződik a bizonyítási eljárás, legyen érdemi védekezés is” – idézte a lap a bírót.

Tarsoly Csaba a Fővárosi Törvényszéken 2024. szeptember 2-án

Tarsoly Csaba elsőrendű vádlott, a Quaestor-csoport korábbi vezetője a vád szerint tíz társával együtt összesen 77 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek.

A vádlott mindent tagadott a bíróságon is. „A rám terhelt bűncselekményeket nem követtem el sem felbujtóként, sem tettesként, sem társtettesként” – mondta a lap szerint.

A Quaestor-ügy az egyik legnagyobb, ismertté vált pénzügyi csalás idehaza. 2015. március 11-én jelentettek öncsődöt, amit az értékpapír-piaci pánikkal magyaráztak a Buda-Cash-botrány miatt. Gyorsan kiderült, hogy a Quaestor 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki, emellett két évtizeden át lopta az ügyfelek pénzét.

Az ügyben több per is zajlik. Tavaly a Kecskeméti Törvényszék első fokon két év börtönre ítélte Tarsoly Csabát egy kapcsolódó ügyben – írja a lap.

Ehhez kapcsolódóan: A Simonka-ügy koronatanúja szerint Rogán Antal befolyásolhatta a büntetőeljárást