Már akkor is azt mondták, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön

„A vasárnapi Föld napja rendezvénysorozatot megelőzően pénteken délutánra a Fidesz tüntetést hirdetett meg Budapesten a gépkocsik légszennyezése elleni tiltakozásul a Mártírok útja Mechwart térnél lévő részére. Néhány percre leállt a forgalom, s a mintegy 100 érdeklődő előtt az út közepén diákok hangosbeszélőn felhívást tettek közzé. Ebben kifejezték, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a Mártírok útja környékén – főként a gyerekeknél – igen magas a gépkocsik kipufogógázából adódó ólomterhelés” – részlet a Népszava 1990. április 23-i számából. A kép 1994. április 22-én készült, amikor a Fidesz tagjai plakátot festettek a Föld napja alkalmából. (Népszava Sajtófotók, 1994. április 22.) Ironikus módon később pont a Fidesz szüntette meg az önálló környezetvédelmi tárcát: a negyedik után az ötödik Orbán-kormányban sem kapott saját minisztériumot a környezetvédelem

„Az eredeti ötlet 20 évvel ezelőtt született. Denis Hayes végzős joghallgató kezdeményezése megmozgatta az amerikaiakat, az 1970. április 22-én megrendezett Earth Day kézzelfogható változásokat eredményezett, szigorú környezetvédelmi törvények születtek” – írták a Beszélő 1990. április 14-i számában a Föld napja kapcsán.
1990. április 22., az első magyar Föld napja eseményeinek résztvevői, középen Jack Vallentyne kanadai biokémikus

Békéscsabai papírgyűjtés a Föld napja környezetvédelmi megmozdulás alkalmával

„A Keleti pályaudvar érkezési oldalán találkoznak a levegőszennyezés elleni tiltakozó felvonulás kerékpáros és gyalogos résztvevői. A Március 15. térre érve lefekszenek a földre, így emlékeztetnek azokra a tízezrekre, akik Magyarországon a környezetszennyezés következtében halnak meg” – ez volt az egyik program az 1990. április 22-én itthon először megrendezett Föld napján.

Az első itthoni programsorozat szervezői fontosnak tartották, hogy közvetlenül a választások után a figyelem középpontjába kerüljön a környezetvédelem ügye.

1990. április 22., az első magyar Föld napja eseményeinek résztvevői, háttal dr. Vásárhelyi Tamás biológus

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak” – írja a Föld Napja Alapítvány.
Margit körút (Mártírok útja) a Tölgyfa utca torkolatánál. 1990. április 22., az első magyar Föld napja eseményeinek résztvevői

Programok az első itthoni Föld napján: részlet a Beszélő 1990. április 14-i számából