Elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják az új Pfizer-vakcinával

Képünk illusztráció

Eddig 109 ezer adag érkezett Magyarországra a koronavírus omikron-változata elleni, új típusú Pfizer-vakcinából.

A vírus elleni védekezésért felelős operatív törzs friss tájékoztatása szerint először az egészségügyi dolgozók vehetik fel az új, egydózisú vakcinát, amely kizárólag emlékeztető oltásra kapott európai uniós engedélyt.

A készítmény jövő héttől a lakosság számára is elérhető lesz a megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjain időpontfoglalással, illetve a pénteki napokon időpontfoglalás nélkül is.

Mint írták, emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

Ehhez kapcsolódóan: Enyhén nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább négy hónapja kapták meg az előző oltásukat – olvasható a kormányzati járványportál hírében.

Magyarország összesen 9,5 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt az omikron-vírusváltozat miatt indított európai uniós beszerzésben. Ebből idén hárommillió, 2023-ban pedig 6,5 millió adag érkezhet.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6.417.307 fő, a beoltottak 61 százaléka vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338.689 fő már a negyedik oltást is.

Ehhez kapcsolódóan: WHO: Az EU-ban 17 millióan szenvedhetnek elhúzódó Covid-fertőzéstől