Elutasították a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött újságírójának fellebbezését

Alszu Kurmaseva a kazanyi bíróság meghallgatásán 2024. május 31-én

A tatárföldi legfelsőbb bíróság kedden elutasította Alszu Kurmaseva fellebbezését azon döntés ellen, amellyel meghosszabbították előzetes letartóztatását.

Rizvan Juszupov, az ügyben eljáró bíró helybenhagyta a körzeti bíróság előző havi határozatát, amellyel ismét, ezúttal legalább augusztus 5-ig meghosszabbították a Szabad Európa tatár–baskír szolgálatának dolgozó újságíró letartóztatását.

Kurmaseva május 31-i bírósági meghallgatásán arról számolt be, hogy az utóbbi időben jelentősen romlott az egészségi állapota, műtétre lenne szüksége, ennek dacára elutasították a kérelmét, hogy házi őrizetbe kerülhessen. Arra is kitért, hogy utoljára tavaly októberben hallhatta két lánya hangját.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországban ismét meghosszabbították a Szabad Európa újságírójának letartóztatását

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő Alszu Kurmaseva haladéktalan szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot. Arra a kérdésre ugyanakkor nem válaszolt, hogy miért nem nyilvánították még jogellenesen bebörtönzött személynek, mint Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal (WSJ) munkatársát és Paul Whelan egykori tengerészgyalogost, akik szintén Oroszországban raboskodnak, sokak szerint koholt vádak alapján.

Evan Gershkovich a moszkvai bíróság meghallgatásán 2024. február 20-án

A Szabad Európa prágai irodájában tevékenykedő, amerikai–orosz kettős állampolgár nő még tavaly májusban utazott a szülőföldjének számító oroszországi Tatár Köztársaságba családi vészhelyzet miatt.

Átmenetileg őrizetbe vették már június 2-án, amikor a kazanyi repülőtéren várta Prágába tartó járata indulását. Mindkét útlevelét és a telefonját is lefoglalták, azóta nem hagyhatta el Oroszországot.

Your browser doesn’t support HTML5

Ártatlannak vallja magát a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött amerikai újságírója

Öt hónapnyi várakozás után tízezer rubeles pénzbírságot szabtak ki rá, amiért nem regisztrálta amerikai útlevelét az orosz hatóságoknál. Még útlevelei visszaadására várt, amikor október 18-án bejelentették, hogy újabb vádat emeltek ellene, amiért nem regisztrálta magát külföldi ügynökként. Az orosz hadseregről szóló rágalmak terjesztésével is vádolják. Ha elítélik, akár tíz év börtön várhat rá.

A Szabad Európa, illetve az Egyesült Államok kormánya szerint a vádakat megtorlásként emelték ellene újságíróként végzett munkájáért.

Your browser doesn’t support HTML5

Öt négyzetméteres a kétfős zárka – börtönkörülményeiről beszélt a Szabad Európa Oroszországban fogva tartott újságírója

Moszkva a vád szerint alkualapnak használja az amerikai állampolgárok fogva tartását, hogy szabadon bocsátásukért cserébe bebörtönzött oroszokat tudjanak hazahozni az Egyesült Államokból.

A Kreml sokak szerint a gyilkosság miatt Németországban 2021-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt kém, Vagyim Kraszikov szabadon bocsátását kívánja elérni.

Ehhez kapcsolódóan: Életfogytiglanra ítéltek egy orosz kémet Németországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég úgy hivatkozott a férfira, mint akit egy, a csecsenföldi háborúban orosz katonákat ölő „bűnöző likvidálása” miatt börtönzött be az Egyesült Államok egyik szövetségese.

Februárban kéttucatnyi ország Kurmasevát jelölte az UNESCO/Guillermo Cano 2024-es sajtószabadság-világdíjára.

Az 1997-ben alapított kitüntetést évente ítélik oda olyan személyeknek és csoportoknak, akik az őket érő veszélyek ellenére kiemelkedően járultak hozzá a sajtószabadság védelméhez és előmozdításához szerte a világon.