Elveszett olimpiai álmok: öt ukrán sportoló, aki a háborúban vesztette életét

Makszim Galinicsev élvonalbeli ökölvívó edzésen és később, a 2023-ban bekövetkezett halála előtt készült utolsó fotók egyikén, katonaként

Az ukrán élsportolók közül néhányan a párizsi olimpiára tarthattak volna, ha Oroszország nem indítja el a 2022-es inváziót, a háborúban ugyanis több száz ukrajnai sportoló vesztette életét. Íme néhányan azok közül, akik már nem utaznak el Franciaországba a július 26. és augusztus 11. között megrendezendő olimpiai játékokra.

Egy ukrán katona Volodimir Androscsuk tartja a sportoló temetésén, 2023. február 1-jén

Volodimir Androscsuk (2001–2023)

A tízpróbázó először a tizennyolc éven aluli ukrán válogatott tagjaként vált ismertté. 2019-ben megnyerte az U20-as ukrán bajnokságot tízpróbában, 2020-ban pedig ő képviselte Ukrajnát az U20-as Európa-bajnokságon, ahol a hatodik helyen végzett.

Androscsuk a hírek szerint a 2024-es olimpiára készült, de a 2022-es invázió után lemondott az álmáról, inkább önként jelentkezett harcolni. Egy rohamosztagban szolgált, 2023 januárjában halt meg Bahmut közelében.

Egy barátja a temetésén azt mondta az újságíróknak, hogy „Vova nagyon tehetséges sportoló volt, remek karakterrel. A sportban semmit sem lehet elérni jellem nélkül; neki mindene megvolt, ami a versenyeken való győzelemhez kell.”

Makszim Galinicsev (2000–2023)

Az ökölvívó 2017-ben súlycsoportjában megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot, majd a 2018-as nyári ifjúsági olimpián és a 2021-es U22-es Európa-bajnokságon is második lett. A teljes orosz inváziót követően félretette sportkarrierjét, és önkéntes katonának jelentkezett.

Galinicsev 2023 márciusában az ukrajnai Luhanszki területen esett el egy ütközetben, feleségét és hároméves kislányát hagyva maga után. Egy 2021-es interjúban azt mondta sportkarrierjéről: a legnagyobb motivációja az volt, „hogy jövőt biztosítsak a gyermekeimnek, és hogy a családom büszke legyen rám”.

Halina Perehudova (2008–2022)

A súlyemelő csodagyerek 2021-ben, mindössze tizenhárom évesen nyert aranyérmet súlycsoportjában az ukrán U17-es bajnokságon. Esélyes volt bekerülni az ukrán súlyemelő-válogatottba, amiért aktívan dolgozott.

Edzője, Ihor Obuhov, aki Bahmutban edzette, úgy emlékszik, hogy utoljára a város buszpályaudvarán találkozott vele, amikor megkezdődött a teljes körű orosz invázió. Perehudova elmondta neki, hogy bár a családja Mariupolban van, reméli, hogy el tud utazni a nagymamájához Kijevbe.

Obuhov, aki maga is az ukrán fővárosba tartott, azt mondja: „Arra gondoltam, hogy magammal viszem”, mielőtt megérkezett egy Mariupolba tartó busz, és a lány felszállt rá. A beszámolók szerint a kislányt édesanyjával együtt a Mariupolra zúduló orosz lövedékek ölték meg.

Olekszandr Pelesenko (1994–2024)

A súlyemelő Olekszandr Pelesenko (fent középen) kétszeres Európa-bajnok volt. 2016-ban részt vett a Rio de Janeiró-i olimpián, ahol súlycsoportjában a negyedik helyen végzett. 2018-ban doppingolás miatt felfüggesztették a versenyzéstől.

A 2022-es oroszországi invázió első napjaiban jelentkezett katonának. 2024 májusában halt meg a front egy meg nem nevezett területén.

Jevhen Malisev (2002–2022)

A biatlonista részt vett a 2020-as téli ifjúsági olimpián, majd még ugyanabban az évben szerződést kötött az ukrán hadsereggel. A 2022-es orosz inváziót követően a frontra küldték Harkiv védelmére, ahol 2022. március 1-jén, egy héttel huszadik születésnapja előtt halt meg.

Megemlékezés a háborúban elesett ukrán sportolókról július 13-án Párizsban

Az orosz és a belarusz csapatok nem vehetnek részt a párizsi olimpián, de az országok egyéni sportolóinak kis létszámú kontingensei indulhatnak semleges sportolóként.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által meghatározott szabályok szerint az ukrajnai invázióban részt vevő két ország „zászlaját, himnuszát, színeit vagy bármilyen más azonosító jelzést” nem lehet kitűzni vagy énekelni.

Oroszország a hírek szerint nem fogja közvetíteni a párizsi olimpiát, hasonlóan az 1984-es Los Angeles-i olimpia szovjet bojkottjához.

Your browser doesn’t support HTML5

Kezdődik a párizsi olimpia, amelyen Oroszország nem vesz részt, és nem is közvetíti