Emberi jogsértések Belaruszban: újabb ezer letartóztatott

Nyugdíjasok tüntetnek Minszkben 2020. november 9-én.

A belarusz hatóságok vasárnap 1024 embert vettek őrizetbe, akik részt vettek a tizenharmadik vasárnap megtartott Lukasenka-ellenes tüntetésen. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentése szerint „hatalmas és szisztematikus” emberi jogsértéseket követnek el az országban.

Több mint ezer kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Belaruszban, ahol már az egymást követő tizenharmadik vasárnap tartanak a három hónappal ezelőtt vitatott választási eredményekkel megválasztott Aljakszandr Lukasenka lemondását és új elnökválasztást követelő tüntetések.

A Vyaszna emberi jogi szervezet szerint november 8-án összesen 1024 embert vettek őrizetbe a biztonsági erők.

A közösségi médiában közzétett videofelvételeken és fényképeken jól látható, ahogy a gyakran civil ruhát viselő férfiak brutálisan a földre teperik a tüntetőket, majd a rendőrségi járművekbe toloncolják őket.

Hat újságíró a letartóztatottak között

A legtöbb letartóztatás a fővárosban Minszkben történt, ahol az úgynevezett Demokrácia-felvonulás során több ezer résztvevő lengetett piros-fehér zászlót és napernyőt, amelyek az ellenzék szimbólumaivá váltak.

A biztonsági erők megakadályozták, hogy a tüntetők a városháza közelében gyülekezhessenek. A belváros több utcáját és terét is elzárták a felvonulók elől.

Minszkben vasárnap reggel megkezdték az internethozzáférés korlátozását, és a belváros több metróállomását is lezárták egy órával a tüntetés megkezdése előtt az "utasok biztonságára" hivatkozva.

Homelben, Vicebszkben, Zslobinban és több más városban is tüntetésekről és letartóztatásokról számoltak be.

Az őrizetbe vettek között legkevesebb hat újságíró volt.

A Vyaszna szerint a letartóztatottak közül később többet is elengedtek.

Your browser doesn’t support HTML5

Hazavárják a családtagok a belarusz politikai foglyokat - 2. rész

Augusztus óta több ezer embert tartóztattak le

A Belaruszt 26 éve kormányzó Lukasenkának az augusztus 9-i elnökválasztás óta szinte napi szinten kell a tüntetésekkel szembenézni.

Az ellenzék szerint a választásokat elcsalták; az eredményt a nyugati országok sem voltak hajlandóak elfogadni.

Több ezer embert tartóztattak le azóta, mióta a hatóságok kihirdették a választási eredményeket és Lukasenkát győztesnek nyilvánították.

Az ország ellenzéki vezetőinek nagy részét letartóztatták, a többiek pedig az ország elhagyására kényszerültek.

Nemzetközi aggodalmak

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, az elnökválasztás „erőszakos, indokolatlan letartóztatásaira és a csalásra” reagálva az Európai Unió vízumtilalmat vezetett be 55 magas rangú belarusz tisztviselő, köztük Lukasenka ellen, és befagyasztotta a bankszámláikat is.

Egy, a múlt héten megjelent független jelentés szerint Belaruszban „hatalmas és szisztematikus” emberi jogsértéseket követtek el az elnökválasztás előtt és után is, beleértve a választási csalást, a rendőri túlkapásokat, a rendszeres kínzást, valamint a békés tüntetők letartóztatását is.

Az EBESZ égisze alatt egy független szakértő által készített jelentés új választások kiírására, az összes politikai fogoly azonnali szabadon bocsátására, és a kínzások és bántalmazások független nemzetközi kivizsgálására szólított fel.

Nyugdíjasok tüntetnek Minszkben 2020. november 9-én.

„Őszintén szólva nagyon megdöbbentő, hogy ez a fajta viselkedés megtörténhet a 21. században egy, az európai kontinensen lévő országban" - mondta James Gilmore az EBESZ amerikai nagykövete november 6-i sajtótájékoztatóján.

Gilmore „hiteles beszámolókat” idézett, amelyek „tömeges önkényes fogvatartásokról, a békés gyülekezés jogának és a véleménynyilvánítás, illetve az egyesülés szabadságának kiterjedt korlátozásáról” szólnak.

Valójában a jelentés nagyon részletesen beszámol az emberekkel szemben elkövetett fenyegetésekről és a nők nemi erőszakkal történő megfélemlítéséről. Családos embereket azzal fenyegetnek, hogy gyermekeiket elveszik. A jelentésben beszámolnak az embereket ért fizikai bántalmazásokról és támadásokról, illetve arról, hogy a börtönbe kerülteknek embertelen körülményekkel kell megküzdeniük, így akarják megállítani Belaruszban a törvényes demokrácia kialakulását” - mondta Gilmore.

Készült a Szabad Európa belarusz szerkesztőségének és a Current Time jelentéseinek felhasználásával.