„Én már nem tudtam kimenni a házból” – Újabb rakétatámadás érte Kijevet

Egy tűzoltó segíti ki társát egy kráterből, miközben egy égő autót oltanak el a rakétatámadás után Kijevben 2022. október 10-én, hétfőn

Röpködnek a rakéták és a drónok, a feleségem szerencsére az óvóhelyen van, de én már nem tudtam kimenni, a lakásban vészelem át – mondta a Szabad Európának az ukrán főváros elleni újabb orosz rakétatámadásról a Kijevben élő Tompa Tibor. Beszélgetésünk idején már mintegy két és fél órája tartott a légiriadó.

Kijev központjától mintegy 10-12 percre lakik Tompa Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke. Már a hétfői, öt és fél órán át tartó rakétatámadás idején is beszámolt az eseményekről. Most elmondta, hogy magyar idő szerint reggel fél 8 óta lövik ismét az ukrán fővárost. Rakéták és drónok röpködnek a levegőben.

„Dolgozik a légvédelem. Tudja, más hangja van, amikor becsapódik egy rakéta, és más, amikor lelövik. Becsapódást a környéken szerencsére most nem hallottam.”

Tompa Tibor arról számolt be, hogy a hétfői támadási hullám után a városban több helyen nincs áram, és akadozik a vízellátás is. Kijevben részleges energiakorlátozást vezettek be, este 6-tól 22 óráig korlátozni kell az áramhasználatot.

„Még a tévét sem kapcsoltuk be, és a komputert sem, hogy bírja a rendszer. Láttam a statisztikát, a legnagyobb terheltség idején is a lakosság 35 százalékkal kevesebbet energiát fogyasztott, mint egy nappal korábban, fegyelmezettek az emberek.”

Ehhez kapcsolódóan: „Énekelnek a pincében a gyerekekkel, hogy ne féljenek” – Újra lövik Kijevet, egy szemtanúval beszéltünk

Információi szerint Kijevben mintegy hetven épület rongálódott meg jelentősebben, köztük van több tanintézet, három iskola és három óvoda. A kijevi tudományegyetem épületénél és az előtte lévő parkban is csapódott be rakéta.

Több kritikus infrastrukturális objektum találatot kapott, emiatt akadozik az áram- és vízellátás.

„Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra. Mi is így várjuk a holnapot, így élünk – mondja Tompa Tibor. – Külön szobánk van, amiben minden megvan, ami szükséges: gyógyszerek, kötszerek, meleg ruha, az irataink. Nem tudjuk, mi lesz a fűtéssel, és éjszakánként itt már fagy, két paplan alatt alszunk.”

Élelmiszerben, gyógyszerben nincs hiány, de minden nagyon drága – mondja a férfi. Elmondása szerint a forgalom is beindult a városban, de személyautóval közlekedni most a legveszélyesebb, a hétfői támadás során is lehetett látni, milyen sok jármű kapott találatot.

Your browser doesn’t support HTML5

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település