EP-meghallgatásán az eddigi rend kihívójaként lépett fel Orbán Viktor

Itthon Orbán Viktor és Magyar Péter első szembenézése miatt övezte nagy várakozás a magyar soros EU-elnökség programjának strasbourgi bemutatását, de a meglepetést nem ez hozta. Az uniós fősodor a korábbinál határozottabban bírálta a magyar kormányfőt, aki már nem csak saját politikáját védte.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Your browser doesn’t support HTML5

EP-meghallgatásán az eddigi rend kihívójaként lépett fel Orbán Viktor

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Ritkán alakul ki olyan élénk vita az Európai Parlament ülésén, mint a magyar soros elnökségi program bemutatásán – mondja brüsszeli tudósítónk. Szerinte a heves szócsatát részben az indokolhatta, hogy hat éve most volt először alkalma az európai fősodornak plenáris ülésen kérdezni Orbán Viktort.

(2) A feszült hangulat másik oka az lehetett, hogy a felszólaló képviselők nemcsak az európai érdekeket képviselték, hanem saját országuk belpolitikáját is. Ráadásul az expozéját befejező magyar kormányfő után elsőként felszólaló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számonkérte Orbán Viktoron politikai igazgatójának 1956-ról szóló kijelentését, a miniszterelnök önjelölt külpolitikai egyeztetéseit és az embercsempészek elengedését.

(3) A korábbi megjelenésekkel ellentétben a magyar kormányfő most nem magányos harcosként, hanem a Patrióták Európáért képviselőcsoport támogatásával léphetett fel, illetve borítékolható biztatást kapott a másik szélsőjobbos radikális frakciótól, a Szuverenistáktól is.

(4) A hozzászólásokból egyértelmű, hogy az európai politika kétpólusú lett; Orbán Viktor tagadhatatlanul az eddigi európai rend kihívójává vált. Amíg korábban magyarországi támogatottságát használta európai legitimációja alapjaként, most fordult a kocka: már európai támogatottságát igyekszik itthon politikai erőként eladni.

(5) A Tisza Párt vezetője, Magyar Péter első felszólalásával és az Európai Néppárt kimondott támogatásával belépett az európai erőtérbe. Szereplését fokozott várakozás övezi a centrista oldalon. A viharos beszámolónak nem lesz következménye, de tudósítónk értékelése szerint a strasbourgi csihi-puhival még távolabb került a zárolt uniós források feloldása.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.