Epizódok egy barátság történetéből

Orbán Viktor egykor még „Putyin pincsijeit” támadta hevesen, de néhány évvel később már keleti szelek fújtak Magyarországon, és a magyar miniszterelnök hosszú távú baráti együttműködést tervezett az orosz elnökkel.

Az elmúlt bő évtizedben a magyar kormány és Orbán Viktor is kifejezetten büszke volt rá, hogy milyen bizalmas a kapcsolata Vlagyimir Putyinnal. Az uniós vezetők közül valóban Orbán Viktor találkozott a legtöbbet négyszemközt Putyin elnökkel, legutóbb idén februárban egyeztetettek bizalmasan – öt órán keresztül.

Az elmúlt napokban a kormány viszont rohamtempóban próbál visszakozni a nyilvánosság előtt, a kormányszóvivő márciusi bejelentése szerint egyenesen nem lehet „oroszbarátsággal vádolni” az Orbán-kormányt. Nézze meg, mikor mondta Orbán Viktor az alábbi sorokat: a 2022 februárjától hevesen fellángoló orosz–ukrán háború előtt vagy után.

Tüntetés – A Fidesz demonstrációja a szovjet nagykövetség előtt

Your browser doesn’t support HTML5

Orbán: A határ másik oldalán egy háború zajlik

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin fogadja Orbán Viktort a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én

Az idézetek forrása: Népszava, Orbán Viktor 2022. február 12-i évértékelő beszéde, a 2022. márciusi Mandiner-interjúja, a Kormány.hu itt és itt, a magyar miniszterelnök Beregsuránynál adott interjúja és a Magyar Demokratában 2007-ben megjelent interjú.