Erős autólobbi; javuló magyar alkuhelyzet az EU-ban; zagyva miniszterelnöki beszédek

Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL-akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án

Szakértő az akkugyárakról: Az autólobbi Magyarországon erősebb, mint Németországban. Kifogásai és feltételei voltak, de nem a magyar kormányfő akasztotta meg az EU-s költségvetési felülvizsgálatot. Kéri László: Orbán beszédei hemzsegnek a zagyvaságoktól, de fel vannak építve. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Az autólobbi Magyarországon erősebb, mint Németországban – Axel Friedrich az akkugyárakról

Politikai, szabályozási és anyagai okai is lehetnek annak, hogy Magyarországon tömegesen valósulnak meg akkumulátoripari beruházások, miközben semmi nem adott az akkumulátorgyártáshoz – mondta a Szabad Európának adott interjúban a német szövetségi környezetvédelmi ügynökségnél több mint húsz éven át dolgozó Axel Friedrich. A nemzetközileg elismert szakember szerint az autóipar lobbiereje Magyarországon erősebb, mint Németországban, a magyar kormány pedig különösen bőkezű.

Kifogásai és feltételei voltak, de nem a magyar kormányfő akasztotta meg az EU-s költségvetési felülvizsgálatot

Tagadhatatlanul javult a magyar fél alkuhelyzete az európai uniós forrásokért vívott egyeztetéseken, mégsem mondható, hogy emiatt akadtak el a tárgyalások – mondja tudósítónk az EU költségvetésének félidei kiigazításáról. A tét nem a brüsszeli adminisztráció fizetése, mint itthon hangoztatják.

Egy másik cikkünkben az előző heti EU-csúcsról számoltunk be, amely rámutatott a közel százmilliárd eurós brüsszeli javaslat tarthatatlanságára. Ötórás megbeszélés után az Európai Tanács naprakésszé tette álláspontját az izraeli helyzetről, „humanitárius célú szünetek” beiktatására hívva fel Gázában és egy békekonferencia közeli megtartását sürgetve.

Kéri László: Orbán beszédei hemzsegnek a zagyvaságoktól, de fel vannak építve

A politológus szerint amennyiben Orbán Viktoron múlna, Vlagyimir Putyin és az orosz kapcsolat nem is lenne kampánytéma, ez ugyanis a legkevésbé megmagyarázható a Fidesz-tábor számára. Aláhúzta: bár a kormányfő beszédei velejükig zagyvák, és hemzsegnek a belső ellentmondásoktól, fel vannak építve, és komplex álvalósággá állnak össze.

A Corvinus kirúgott docense: Meg akartak szabadulni tőlem, mert veszélyben érezték magukat

Lényegében két el nem küldött e-mailre hivatkozva bocsátották el rendkívüli felmondással Ádám Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét, aki egyik hallgatója levizsgáztatása ügyében indított etikai vizsgálatot egyetemi vezetők ellen idén év elején. Az oktató várhatóan munkaügyi bíróságon támadja meg elbocsátását.

Negyedszázada óvja a fővárosi állatkert lakóinak egészségét – interjú Sós Endre állatorvossal

Dr. Sós Endre, a fővárosi állatkert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója már több mint 25 éve óvja az állatkert lakóinak egészségét, és arról számolt be, hogy nincs két egyforma napja, mindegyik tartogat valami új kihívást, amit varázslatosnak tart. Hivatása mellett arról is beszélt, hogy elvállalná-e az állatkert vezetését, és ha korlátlan anyagi lehetőségei lennének, milyen fejlesztéseket hajtana végre a főváros szívében elterülő, idén 157 éves állatkertben. Interjú.

Kecskeméti fideszes körhöz kerül a Nemzeti Vágta állami támogatásának jelentős része

Egykori fideszes országgyűlési képviselő (jelenleg polgármester) és testvére, valamint a kormánypárttal kitűnő viszonyt ápoló művészek és vállalatvezetők is fellelhetők a Nemzeti Vágta szervezésében részt vevők között. Továbbá persze néhány érdekes szerződés és „közbeszerzés”. A magyar lovassport állami támogatásának visszásságait bemutató cikksorozatunk harmadik része.

„Ez a kerület nagyon fontos a Fidesznek” – Pikó András józsefvárosi polgármester

Választási frontkerület lesz a „nyolc”. Hajléktalan- és drogostanyát csinált belőle az „autósüldöző, sorosista civilekkel dolgozó” Pikó – támadja folyamatosan a kormánypárt a 2019-ben nagyon szorosan nyertes polgármestert, aki szerint ötmilliárdot spóroltak a fideszes korrupció felszámolásával, és az általa vezetett önkormányzatnak társadalmi küldetése van, és víziói. Szó esett programjaik lehetséges politikai káráról, valamint a politikai haszon és a közjó egyensúlyának optimalizálásáról is.

Állami és önkormányzati százmilliókkal megtámogatva álcivilezi tizenkét helyi szervezet az akkugyár ellen tüntetőket

Provokátorszervezetnek, álcivilnek nevezte az Amnesty International Magyarországot és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületet egy debreceni civil szervezetek által aláírt nyílt levél. A dokumentum szerzői olyan szervezetek, amelyek több mint 280 millió forint önkormányzati és állami támogatásban részesültek tavaly, a kommunikációjukban a Fidesz narratíváit erősítik, illetve rendszeresen szereplési lehetőséget adnak kormánypárti politikusoknak.

Gryllus Dániel: Már nem mi visszük a hátunkon a világot

A kétszeres Kossuth-díjas zenész azt mondja: azért nem mennek el már jó ideje pártrendezvényekre, mert akkor a fél ország úgy érezné, hogy hozzájuk nem szólnak. Vannak olyan művészek, akiket azért cikiznek, mert az egyik párt eseményein énekelnek, másokat meg azért, mert a másikén. Onnantól kezdve pedig leszakíthatják őket a zenei életről, és a karrierjük is kettétörhet.

Dúró Dóra a Nemzeti Múzeum kiállításáról: A kormányt hitelteleníti, ha az állam nem tartatja be a törvényeket

Abszurd, hogy az állam nem tudja betartatni a törvényeket – így reagált Dúró Dóra a Szabad Európának a Nemzeti Múzeum érvelésére, hogy az intézmény nem kérheti el a látogatók személyi igazolványát. A Mi Hazánk elnökhelyettese jelentette fel a múzeum kiállítását egy meleg idősek otthonában készült képsorozat miatt. Ha törvényi akadálya van annak, hogy egy állami költségvetésből működő intézmény érvényt szerezzen a jogszabályoknak, akkor a Mi Hazánk törvénymódosítást kezdeményez a helyzet megváltoztatása érdekében – mondta az ellenzéki politikus.

Több mint százezer szavazóval zárulhat az alternatív oktatási népszavazás

Vácon ellopták a sátrukat, a közterület-felügyelők is akadékoskodtak, illetve az időjárás sem kedvezett a hétfőn lezárult, nyolc napon keresztül tartó alternatív oktatási népszavazásnak. A 7IGEN elnevezésű alternatív népszavazást szervező Egységes Diákfront és aHang szerint átlépheti a százezret a résztvevők száma.

Megkezdődnek a bírósági meghallgatások a Donald Trump kizárását célzó keresetek ügyében

Új szakaszba lép az eljárás, amelynek célja az előző amerikai elnök eltiltása a következő évi választástól az alkotmány felkelési záradéka alapján, amelynek értelmében nem tölthet be választott posztot, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok ellen.