Erről faggatják majd három órán keresztül a képviselők a magyar biztosjelöltet

Várhelyi Olivér az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón Tiranában 2024. február 29-én

Akár a következő magyar egészségügyi miniszterré is kigyúrhatja magát Várhelyi Olivér, ha az EP írásban feltett kérdéseire adandó válaszaiban elkötelezi magát a képviselők által megfogalmazott elvárások mellett. Az alábbiakban összefoglaljuk, kérdéseik alapján mit várnak el az EP tagjai a leendő egészségügyi és állatjóléti biztostól.

November 6-án áll az Európai Parlament négy szakbizottsága (a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, az ipari, kutatási és energetikai, valamint az egészségügyi albizottság) elé a magyar Várhelyi Olivér, akinek a háromórásra tervezett meghallgatásán arról kell meggyőznie a képviselők többségét (legalább kétharmadát), hogy általános kompetenciája, európai elkötelezettsége és személyes függetlensége alapján alkalmas a biztosi tisztség betöltésére, és szakmailag is alkalmas és képes az egészségügyi és az állatjóléti tárca vezetésére.

Két szempontból is tesztelik a biztosjelölt alkalmasságát

A szakbizottságok által első körben írásban feltett kérdésekből megállapítható, hogy az eddig a bővítési és a szomszédságpolitikát felügyelő magyar biztossal szemben jelentős elvárásokat támasztanak a képviselők, és fel kell kötnie azt a bizonyos nadrágot, ha sikerrel le akarja tenni a vizsgát. Ha viszont megfelel az elvárásoknak, és öt éven át aktív alakítójává válik a két fontos területnek, akár a következő magyar egészségügyi miniszterré is kigyúrhatja magát.

Az írásos kérdésekre általában nem vagy nem kizárólag maguk a megszólított biztosjelöltek, hanem az őket segítő szakemberek írják a válaszokat, amelyeket Ursula von der Leyen kabinetjével is egyeztetni kell, hogy ne térjenek el az új testület irányvonalától. Az írásos kérdések ugyanakkor óhatatlanul előjönnek majd a hivatalos meghallgatáson, így az azokra adott válaszokból a szakmai kérdésekben jártas képviselők már sok mindenre következtethetnek.

Ami a biztosi tisztség viselésével összefüggő kritériumokat és elvárásokat illeti – tekintettel arra, hogy Várhelyi egy ízben, öt évvel ezelőtt már kiállt egy ilyen próbát, és alkalmasnak találtatott –, első ránézésre úgy tűnhet, hogy ezt az akadályt könnyedén veheti. A magyar biztos azonban az elmúlt öt évben éppen elegendő munícióval látta el azokat, akik megkérdőjelezik bizottsági tagként kötelező semlegességét és elfogulatlanságát vagy azt, hogy mennyire elszámoltatható a parlament előtt.

Ezek a kérdések ezúttal is rajta vannak a kérdőíven, és sokan emlékeznek még arra az afférra, amikor Várhelyi egy parlamenti szakbizottsági beszámolója során a bekapcsolva hagyott mikrofon tanúsága szerint lehülyézte az őt faggató képviselőket. Ugyancsak megkérdőjelezték biztosi lojalitását, Orbán Viktor fülének és alkalmanként szócsövének nézve őt Brüsszelben.

A biztosi tisztségre való alkalmasságra vonatkozó két kérdéscsoport egyébként valamennyi jelölt esetében ugyanaz. Várhelyitől a már említetteken kívül azt is megkérdezik, hogyan fogja érvényesíteni a nemek közötti egyenlő esélyeket, és ezt hogy kívánja beépíteni az általa felügyelt tárca valamennyi politikai területébe. A képviselők, mint mindig, arra is kíváncsiak, mennyire lesz kész az együttműködésre, és megjelenni a színük előtt. A jelöltek ilyenkor általában mindent megígérnek, az élet és elfoglaltságuk viszont időnként felülbírálja ezt.

Ehhez kapcsolódóan: Amíg az EU korrumpálni tudja Orbánt, nem lesznek reformok – szakértő az EU és a kormány viszonyáról

Nagyok az elvárások az egészségügyben

Az egészségügyi és állatjóléti területen Várhelyinek nyolc kérdéscsoportra kell válaszolnia. Azért nyolcra (és nem csak ötre, mint több más biztosjelöltnek), mert négy szakbizottság is jelen lesz a meghallgatáson, és valamennyinek lehetősége van írásban és szóban is kérdezni. Ezeket olvasva a magyar biztosjelöltnek sok esetben nagyon komplex és mély szakmai kérdésekre kell majd választ adnia, miközben világos politikai irányvonalat is fel kell mutatnia.

Az egyik összefoglaló kérdés például azt tudakolja, hogy a jelölt mit kíván tenni az egészségügyi rendszerek ellenálló képességének megerősítéséért, a megfizethető egészségügyi ellátáshoz és a gyógyszerészeti termékekhez való hozzáférés biztosításáért és a gyógyszerágazatban az uniós kutatások és a versenyképesség ösztönzéséért: „Hogyan fogja egészségügyi biztosként a tagállamokkal együttműködve csökkenteni az egészségügy terén meglévő egyenlőtlenségeket, hogyan fog küzdeni a gyógyszerhiánnyal, hogyan kezeli majd az egészségügyi ellátásban tapasztalható munkaerőhiányt, valamint biztosítani azt, hogy minden európai a legjobb kezelést kapja, függetlenül attól, hol él az unióban?” A képviselők Várhelyinek az úgynevezett Stratégiai gyógyszerekről szóló tervezett jogszabállyal és az európai biotechnológiai jogszabállyal kapcsolatos tervei felől is érdeklődnek majd. Mindenekelőtt arra lesznek kíváncsiak, hogy az előbbi hogyan fokozza az EU-nak az egészségügyi válságokra adott válaszadó képességét, hogyan csökkenti az EU függőségét harmadik országoktól a kulcsfontosságú gyógyszerek importjában.

Várhelyitől konkrét terveket is várnak arra vonatkozóan, hogy miképpen képzeli felvenni a harcot a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességének jelenségével szemben nemzeti, uniós és nemzetközi szinten, a környezetet, emberi és állategészségügyet illetően. Tervez-e további intézkedéseket a gyógyszerekről szóló jogalkotás kérdésében mind az emberi, mind az állategészségügy terén? Aktualizálni kívánja-e az emberi használatra szolgáló antibiotikumok listáját?

Élelmiszer-címkézés, növényvédőszer-szabályozás és állatjólét

A képviselőket az is foglalkoztatja, hogy milyen javaslatokat kíván előterjeszteni az élelmiszerekre vonatkozó kötelező fogyasztói információk esetében, különösen a tápértékek kérdésében. Arra is kíváncsiak, mit kíván megvalósítani a még 2020-ban a Terméktől a fogyasztóig csomag keretében bejelentett intézkedések közül. Tervezi-e például egy uniós szintű élelmiszer-címkézési rendszer bevezetését?

Egy másik kényes téma a növényvédő szerek használata, és hogy azokon belül mit tesz majd a vegyi alapú növényvédő szerek visszaszorításáért.

A mezőgazdasági szakbizottság tagjai gondoskodnak majd arról, hogy az állatjóléti kérdések is napirenden legyenek. Az írásos kérdésekben megállapítják, hogy a polgárok egyre inkább prioritásként tekintenek az állatjólétre. „Hogyan kívánja összeegyeztetni a magasabb állatjóléti standardok iránti igényt a fenntarthatósággal, a gazdasági megfontolásokkal és a gazdálkodók érdekeivel?” – olvasható a kérdések között. Arra is rákérdeznek, hogyan tervezi a meglévő állatjóléti rendelkezések korszerűsítését, és milyen új javaslatokat fog beterjeszteni.

Több kérdés is foglalkozik a haszon- és a vadon élő állatokat sújtó járványok kezelésével és kitörésük visszaszorításával, valamint a klímaváltozás kontextusában a növényegészségüggyel.

A hozzáférés az egészségügyi adatokhoz, a kórházak kiberbiztonsága, a megelőzés, a mentális betegségek gyógyítása és a rák elleni stratégia keretében a dohányszabályozás további szigorítása is olyan kérdéskör, ahol a képviselők a jelölt szándékait és ismereteit kívánják tesztelni – egyelőre írásban, majd november 6-án szóban is.

Ehhez kapcsolódóan: Csihi-puhi helyett politikai leszámolás Orbán és Von der Leyen között